Egyház

Készül a hazai vallási közösségek leltára

Készül a hazai vallási közösségek leltára

2011. február 7., hétfő
Készül a hazai vallási közösségek leltára

Készül a magyarországi egyházak leltára; jelenleg 307 vallási közösség van bejegyezve, amelyek közül 125 volt telefonon elérhető - ismerteti a hétfői Magyar Nemzet.

A munkát

Máté-Tóth András

valláskutató vezeti a Szegedi Tudományegyetem munkatársaival közösen. Indokuk: a magyar társadalomnak joga van tudni, hogy melyek azok a vallási közösségek Magyarországon, amelyek mindmáig megmaradtak és ténylegesen működnek. Adataik szerint jelenleg 307 vallási közösség van bejegyezve, amelyek közül 143 rendelkezik telefonszámmal, 125 volt telefonon elérhető, 126-nak van honlapja, és hat olyan akad, amelyik nem vallja magát vallási közösségnek. Magyarországon száz ember is elegendő ahhoz, hogy egyházat lehessen alapítani. Hogy miként lehetne elejét vetni az álegyházak létrejöttének, arról a kutató azt mondta: megérett az idő arra, hogy a vallási közösségek jogi státusa ügyében társadalmi konszenzus szülessen, ami magával kell hogy hozza az egyházi törvény módosítását, különös tekintettel az egyházalapítási kritériumokra. A valláskutató következtetése szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a bejegyzett vallási közösségeknek legalább a fele ma már csak papíron létezik - olvasható a Magyar Nemzetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.