Közélet

Időközi választással fenyeget Botka? + FOTÓK

Időközi választással fenyeget Botka? + FOTÓK

2011. február 10., csütörtök
Időközi választással fenyeget Botka? + FOTÓK

Fidesz: politikai nyomásgyakorlás a polgármester „fenyegetése”

"Ha egy városnak nincs költségvetése, akkor az illetékes miniszter az új törvények értelmében megvizsgálja a közgyűlés alkotmányosságát, és megnyílhat a lehetőség, hogy az emberek újra az urnák elé vonuljanak" - célzott a februárban benyújtandó költségvetéssel kapcsolatos döntések fontosságára Botka László azon az ankéton, amelyre városunk polgármestere a száz legnagyobb szegedi adózót invitálta meg csütörtökre a városháza dísztermébe. A Fidesz közölte: ebben a formában elfogadhatatlan és vállalhatatlan a büdzsé tervezete.

Már évek óta hagyomány, hogy a 2011-es költségvetésről polgármesterünk tájékoztatást ad Szeged 100 legnagyobb adózójának. A díszteremben tartott előadáson

Botka

bemutatta a város büdzséjének főbb számadatait. „Budapest után a második legnagyobb költségvetése van Szegednek, melyből a működési kiadások 32,6, míg a fejlesztési kiadás 34,6 milliárd forintot tesznek ki, tehát a város teljes büdzséjéből 51,4 %-ot beruházásokra költünk” – hangsúlyozta a városvezető, kiemelve, hogy már évek óta nincs működési hiány, amit most is tartani fognak. De Botka szerint ennek most a kormány megnyirbált önkormányzati normatív támogatásai miatt nagyobb ára lesz. Jelentős létszámleépítések várhatóak, és a szociális ellátórendszer is bajba kerülhet. Az önkormányzatnál például 14 köztisztviselői állás szűnik meg. „Szeged 1,3 milliárdot fordított segélyezésre tavaly, a teljes szociális ellátásra költhető összeg 2,8 milliárd volt az állami támogatásoknak köszönhetően, amiből 2011-re kevesebb folyik be 100 millióval. Komoly társadalmi konfliktusokra kell felkészülni, a kormányzati döntések miatt, ami hozzávetőlegesen 12 ezer embert érint, hiszen ennyien vették igénybe 2010-ben a szociális ellátórendszerünket” – mondta Botka.

A Szeviép a „nagy kieső”

A gazdasági adatok ismertetésekor a polgármester beszélt az iparűzési adóról, melyből 2010-ben 7,1 milliárd forint folyt be, és ennyit terveznek idén is. A politikus megemlített egy „nagy kiesőt” is: a Szeviép csődje miatt ugyanis a város elesik 300-400 milliónyi adóforinttól és jelentős sporttámogatástól is. A város adóságszolgálatával kapcsolatban megtudhattuk, hogy míg 2003-ban 47 milliárdos költségvetés mellett 1,25 milliárd forint volt, addig 2011-ben ez egy 67,266 milliárdos büdzsé mellett 1,5 milliárdnyi lesz. A város 3,9 milliárd új hitelfelvételre készül 2011-re, így 2011 decemberére a folyószámla hitelkeret 5,714 milliárd, hosszú lejáratú fejlesztési hitelállomány pedig 17,321 milliárd forint lesz. A város 2011-re 13,7 milliárd uniós beruházással tervez melynek 84,3% EU-s pénzből valósul meg. „Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert a Fidesz azt mondogatja, hogy túlköltekezhet a város, nincs egyensúlyban a költségvetés és gyakran hangzik el, hogy vissza kellene adni egy-két beruházást. Én ezt nem tenném, hiszen akkor minden száz forintnál 16 forint megtakarításért kidobnánk 84-et” – érvelt az MSZP-s politikus.

Botka időközi választásról vizionált

A város működésének 2011-es keretösszegei után a polgármester részletesen kitért a várható beruházásokra. Mint mondta, március, április környékén átadják az M43-as autópályát, ezután elkezdődhet Szeged közlekedési rendjének újraszabályozása. Zónás tiltóhatárokat vezetnek be a kamionokkal szemben, hiszen lesznek olyan kisebb települések, ahová nem lesz lekötése Makó előtt a pályának, így csak Szeged felől lehet megközelíteni azokat. „Folytatjuk a közel 30 milliárdos elektromos tömegközlekedési nagyprojektet, jó hír az, hogy e nagyberuházásnak ez az utolsó éve.” A belváros 2. üteméről is beszélt Botka majd az iskolafejlesztési programról és az ELI-ről. A februárban beterjesztendő költségvetéssel kapcsolatban Botka leszögezte, hogy a város 29 fős közgyűlésében egyik pártnak sincs többsége, a legtöbb - tizennégy - képviselő a Fidesz-KDNP frakciójában dolgozik. Ezért kijelentette, hogy amint azt látja, hogy a közgyűlés a módosító indítványaival szétszedi, s komoly károkat okoz a város költségvetésében, visszavonja a tervezetét. „Minden eszközzel azon vagyok, hogy a város fejlődését biztosítsam. Mi van akkor, ha egy városnak nincs költségvetése? Akkor a belügyminiszter megvizsgálja a közgyűlés alkotmányosságát, és megnyílhat a lehetőség, hogy az emberek újra az urnák elé vonuljanak” – fogalmazta meg üzenetét a képviselők felé az ankét végén a polgármester.

Póda a politikai nyomásgyakorlásról és egy Botka-füllentésről

A Fidesz szerint jelenlegi állapotában vállalhatatlan a 2011-es szegedi költségvetés tervezete, amely a fenntarthatatlan pályára állítaná az önkormányzatot és hosszútávon finanszírozhatatlan pénzügyi helyzetet teremtene – mondta Póda Jenő gazdasági tanácsnok csütörtökön az MTI-nek. A politikus kijelentette, Botka László állításával ellentétben a büdzsé tervezete 8,496 milliárd forint hiányt tartalmaz, ezzel a közvetlen adósság közel 4 milliárd forinttal nőne. Ezt a maga Botka terjesztette a pénzügyi bizottság elé. A képviselő emlékeztetett rá, a költségvetés koncepcióját a közgyűlés decemberi ülésén elutasította, s csütörtöki ülésén a pénzügyi bizottság többsége sem támogatta. A 2011-es költségvetés tervezete az eddigieknél is jobban erőlteti az olyan fejlesztéseket, amelyek amellett, hogy összehangolásuk hiánya miatt élhetetlenné teszik a várost, fenntarthatatlanok és hosszú távon finanszírozhatatlan helyzetbe hozzák az önkormányzatot – jelentette ki a képviselő. A hatalmas adósság felhalmozásával a szocialisták az országot berogyasztották, Szegedet nem hagyjuk. Póda Jenő „üres fenyegetésnek és politikai nyomásgyakorlásnak” tartja Botka László kijelentését, mely szerint visszavonná az önkormányzat költségvetési tervezetét, ha a közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó fideszes képviselők módosító indítványaikkal a büdzsét úgy alakítják át, hogy az a szocialista politikus álláspontja szerint a város számára káros lenne. A képviselő szerint Botka László láthatóan arra törekszik, hogy minél élesebb politikai feszültséget keltsen a költségvetés körül. A képviselő hangsúlyozta, „a Fidesz-KDNP érdekelt egy jó és fenntartható szegedi költségvetés elfogadásában”. Április 30-ig elegendő idő áll a közgyűlésnek rendelkezésére egy felelősségteljes büdzsé megalkotásához, de mi már február 25-én is erre törekszünk. Póda Jenő közölte, amennyiben a polgármester a végszavazás előtt visszavonja a közgyűlés többsége által módosító indítványokkal átalakított költségvetést a legalapvetőbb demokratikus normákat hagyja figyelmen kívül, hiszen egymaga nem fogadja el a többség akaratát. (A cikkünkben közölt dokumentum másolatának tanúsága szerint a költségvetés tervezett hiánya - szemben a polgármester által állítottakkal - 8 496 919 000 forint.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.