Gazdaság

Fóris: az unió nagy lehetősége

Fóris: az unió nagy lehetősége

2011. február 13., vasárnap
Fóris: az unió nagy lehetősége

Soha ilyen léptékű, radikális integrációs váltás lehetősége még nem volt az unió történetében, mint most - mondta Fóris György, a Bruxinfó elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában a közös gazdaságpolitikára utalva. Azt mondta, a gazdasági válság előtt is terítéken volt már a téma, de a recesszió felgyorsította a bevezetést.

Ehhez hasonlóra talán csak a nyolcvanas években volt példa az egységes piac megalakításakor, vagy később, a közös pénzről való döntéskor - mondta

Fóris György

. A Bruxinfo elemzője hozzátette: a közös piac létrejötte után újabb és újabb politikákat emeltek a fedélzetre, de a tagállamok mindig gondosan kerülték a makrogazdaság bevonását, amely a nemzeti szuverenitás féltett, legbelsőbb területéhez tartozik. A védelmi politikánál és a külügyeknél hamarabb elindult a közeledés, a makrogazdaság estében azonban mereven kitartottak, egészen 2008-ig, a pénzügyi válság kirobbanásáig - emlékeztetett a szakértő, aki hangsúlyozta: ma már az Európai Unió meghatározó súlyú, méretű és pozíciójú államai maguk kezdik el felvetni, hogy olyan mértékű koordinációt kellene folytatni a gazdaságpolitikák között, amely példátlan módon fellazítaná a kizárólagos nemzeti szuverenitást a makrogazdasági folyamatok tervezésénél. A válság nagy kérdése volt, hogy szétzilálódik vagy erősödik-e az integráció; most úgy tűnik, egy harmadik lehetőség fog megvalósulni: erősödik ugyan az integráció, de csak az országok egy csoportjánál, és ezt szétzilálja a 27-ek eddigi látszólagos kohézióját - mondta a Bruxinfo elemzője, aki hozzáfűzte: a válság kiváltotta azt a szükséget, aminek mentén a tagországok konkrét döntéseket hoznak, amelyek aztán új integrációs képletté állnak össze. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.