Sport

Fodor Péter: Kikaphat a Szedeák, de nem úgy, mint vasárnap

Fodor Péter: Kikaphat a Szedeák, de nem úgy, mint vasárnap

2011. február 9., szerda
Fodor Péter: Kikaphat a Szedeák, de nem úgy, mint vasárnap
Az idény legsúlyosabb vereségét szenvedte el vasárnap a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák kosárlabdacsapata: az újoncot hazai pályán győzte le 41 ponttal az Albacomp. A szegediek vezetőedzője két nap alatt sem tette túl igazán magát a háromszoros bajnok elleni kudarcon. Fodor Pétert az okokról és az előrevezető útról kérdeztük. A kedd esti tréninget igazán őszinte, tisztázó beszélgetés előzte meg a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák csapatánál. Fodor Péter vezetőedző azt mondta a játékosoknak: a vasárnapi, Albacomp elleni 111-70-es zakó kapcsán a legfontosabb, hogy mindenki a helyükön kezelje a dolgokat. Hatalmas lépés a klub történetében, hogy a B csoportos bajnokságot megnyerve ebben a szezonban már az A csoportban szerepelhetnek, ám tekintetbe kell venni a kitűzött célt (biztos bennmaradás), mely a realitásoknak felel meg. Ennek tükrében kell vizsgálni az eredményeket – vallja a vezetőedző.

Épp azt rontották el, amit begyakoroltak

„Alapjában véve tükrözi az erőviszonyokat, hogy az Albacomp felülmúl bennünket. Ha teljes csapattal tudunk kiállni, mindenki a lehető legjobb erőállapotban van, s extrát is nyújtunk, akkor is megtörténhetett volna ez. Megértem a közönséget, hogy nem könnyű ezt elfogadni, de higgyék el, én is nehezem éltem és élem meg a történteket. Néhány belső dolgot azonban mindenképpen tisztázni szeretnék. Az egyik, hogy ki lehet kapni, de nem ilyen módon és nem elsősorban ilyen okok miatt. Ami vasárnap történt, szakmai és mentális szempontból is mélyebb elemzést igényel. Nagyon nem tetszett, hogy bár átbeszéltük és alaposan be is gyakoroltuk, mit nem szabad csinálni a fehérváriak ellen, sajnos éppen ezeket a hibákat követtük el a találkozón. Rengeteg labdát adtunk el, ami öngyilkossággal ér fel Hanga Ádámékkal szemben. A visszarendeződésekre sem figyeltünk kellőképpen oda, pedig tisztában voltunk vele, még a kapott gólokat követően is igyekszik azonnal leindítani Dzunics Braniszláv együttese. Megbeszéltük, hogy kiemelten koncentrálunk a lepattanókra, ezt sem tudtuk megvalósítani. Amikor a második negyedben kezdett megbillenni az állás, sokszor visszaszerzett labdákból, támadólepattanókat követően értek el kosarat a vendégek Jones vagy Crocker révén, amihez mi csak asszisztáltunk. Aztán többször előfordult, hogy bizony egyáltalán nem futottunk vissza – ennek megvan a fizikai háttere is, ám a mentális részét is kezelnünk kell” – árult el műhelytitkokat.

Az influenza is az Albát segítette

Milyen pedagógiai és pszichológiai eszközök állnak rendelkezésre, hogy a vezetőedző ebben a helyzetben összekapja a csapatot? Büntet vagy a lelki sebeket gyógyítja? – kérdeztük. „Értelmes embereknek tartom a játékosaimat, így célom, hogy átbeszéljük a problémákat. Büntetni nem akarok, ehelyett megpróbáltam és megpróbálom elmagyarázni, mit várunk el a kosarasainktól, s hogyan kell megoldani az előttünk álló feladatokat. Azért a mentségünkre szólva hadd jegyezzem meg, az Albacompban többen olyan extra (dobó)teljesítményt nyújtottak, ami ott sem mindig szokásos. Sajnos való igaz, hogy mi nem játszottunk jól, nem valósítottunk meg semmit sem abból, amit megbeszéltünk. Még az első negyedben is igen sokat hibáztunk. Ugyanakkor objektív akadályok is nehezítették a jó szereplést: Nebojsa Dukics,Bryson McKenzie és Drahos Gábor személyében mindössze három teljesen egészséges játékost vethettem be, a többiek nagyon rossz állapotban léptek pályára, alig-alig edzettek a múlt héten, nem is beszélve Kiss Zsoltról, aki hetek óta nem áll rendelkezésre. Amerikai centerünket ráadásul faultgondok miatt három perc után már le is kellett ültetnem. Sajnos megszenvedtük az influenzajárványt, mely végigsöpört a gárdán, s szinte mindenkit ledöntött a lábáról. A vasárnapi mérkőzésen nem akadt egy jó teljesítmény sem nálunk, a csapatjáték sem működött, csak az erőlködés látszódott. Egy ilyen remek ellenféllel szemben pedig, mint a Fehérvár, rossz játékkal semmi keresnivalónk sem lehet. Még egyszer mondom: a vereség mikéntjét nem tudom elfogadni. Remélem, a héten már többen leszünk, egészségesebbek leszünk. Azon dolgozunk, hogy kiküszöböljük a csorbát” – ígérte.

A körmendi kiruccanást követően jönnek az igazán fontos csaták

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a szegediek, ugyanis a pontvadászatban egy újabb pokolian nehéz feladat következik: szombaton Körmendre látogatnak majd. Merre van az előre, mit várhatnak kedvenceiktől a Tisza-parti drukkerek? „Amikor korábban azt említettem, kezeljük a helyükön a dolgokat, arra is utalni kívántam, hogy december 29-ét, a Paks megverését követően sokan kicsit túlságosan is rózsaszínben látták a lehetőségeinket. Én már akkor is óva intettem mindenkit, ne bízza el magát azért, mert hat meccsből ötöt nyertünk. Ezt egyrészt a sorsolás tette lehetővé, hiszen akkor kerültünk szemben a verhető riválisokkal (Debrecen, Salgótarján, Nyíregyháza), illetve két hatalmas bravúrt értünk el (gondolok itt a Falco és a Paks két vállra fektetésére). Az elmúlt hetekben igen komoly csapatok ellen játszottunk, sorban jöttek az úgynevezett nagyok. Elveszítettük ezeket a találkozókat, nem is nyújtottunk jó teljesítményt. A körmendi kirándulást még túl kell élnünk valahogy, aztán a Debrecen elleni mérkőzéstől kezdve következnek a számunkra igazán fontos összecsapások. Ezekre akarjuk a lehető legmagasabb szintre emelni a játékunkat. Bízom benne, addigra az egészségügyi problémáink is megoldódnak, s a legjobb összeállításban vehetjük fel a harcot” – beszélt a tervekről Fodor Péter. A mester végül hozzáfűzte: neki és a játékosoknak is rendkívül sokat jelentett, hogy a publikum a hatalmas verés ellenére sem pártolt el tőlük vasárnap. Senki sem fütyült, kritizált, a közönség végig próbált segíteni a csapatnak. A továbbiakban is nagyon számítanak a szurkolókra, akiknek kettőzött erővel akarnak majd bizonyítani. A Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák tehát szombaton Körmenden vendégszerepel. Arról a mérkőzésről pénteken olvashatnak majd beharangozót a SZEGEDma.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.