Egyház

Ferenciek és ferencesek

Ferenciek és ferencesek

2011. február 8., kedd
Ferenciek és ferencesek

A Nyelv és Tudomány nevű internetes folyóirat Velünk élő nyelvemlékek rovatában olvasói levélre válaszolva érdekes cikket közölnek „Legyen-e a Ferenciek teréből Ferences tér?” címmel. Az olvasó szerint a tér neve helytelen, mert az nem a Ferencieké (értsd: a Ferenci családé), hanem a ferences rend templomának helyet adó tér. Ha van ferences templom, gimnázium, utca (Pécsett), akkor a belvárosban is így kellene hívni a teret – állítja az olvasó.

A Nyelv és Tudomány válaszából idézünk: Való igaz, a tér neve ma furcsán hangzik, hiszen a szerzetesrend tagjait nem szoktuk ferencieknek nevezni. Ám a magyar nyelv történeti-etimológiai szótára a névnek több alakváltozatát is felsorolja, a ma használt ferences, Ferenc-rendi és franciskánus, illetve a tér nevéből ismert ferenci mellett olyanokat is, mint a ferencbarát, illetve a ferencszerzetes. Magára a ferenci formára először 1793-ból van adatunk. A teret hivatalosan 1874 óta hívják Ferenciek terének, de már a 18. században ismert volt a Franziskanerplatz neve is, valószínű tehát, hogy csupán a pesti népnyelv ajkán régóta élő elnevezést tették hivatalossá. A régi helynevek tükrözik a régi szavakat, szerkezeteket, melyeket ma már más szövegkörnyezetben nem ejtenénk ki a szánkon. Aki igazán szereti a magyar nyelvet, az nem hibáztatja az ilyen szerkezeteket, hanem örül neki, hogy megőrződtek, és színesebbé teszik mindennapjainkat – eddig a Nyelv és Tudomány válasza. "Mi ehhez két megjegyzést fűznénk. Örülünk, hogy a tér ma már nem „Felszab” tér, vagyis hogy visszakapta patinás nevét, a másik pedig, hogy tavaly három Szent Ferenc tér is született hazánkban: Hatvanban, Mohácson és Andocson. Ezeken a ferences hagyományokkal rendelkező településeken az önkormányzatok a szerzetesrendek szétszóratásának hatvanadik évfordulója alkalmából emléket akartak állítani a barátoknak. Természetesen a Ferencesek tere elnevezés is felmerült, de a Ferenciek tere variáció nem, hiszen az anakronizmus lenne. És egyébként is. Ferenciek tere csak egy van!" - írja a Ferences Sajtóközpont közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.