Gazdaság

Felmérik a gazdák vetőmag-felhasználási szokásait

Felmérik a gazdák vetőmag-felhasználási szokásait

2011. február 26., szombat
Felmérik a gazdák vetőmag-felhasználási szokásait

A tavaszi mezőgazdasági munkálatok előtt a gazdák és a termelők körében felmérést készít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Magyarországon felhasznált vetőmagok minőségéről – közölte Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szombaton az MTI-vel.

A színvonalas és gazdaságos termelés alapfeltétele a kiváló minőségű, ellenőrzött körülmények között előállított, hazai termesztési feltételeknek legmegfelelőbb vetőmag – mondta a politikus, annak kapcsán, hogy a Szegeden rendezett, a „Tegyünk a sokféleségért!” című európai fórummal párhuzamosan tartott vetőmag-börzén elindította a tárca közvélemény-kutatását. Az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy a piacról lassan kiszorultak a magyar nemesítésű fajták, a hazai előállítású vetőmagok. A magok minősége ugyanakkor kívánni valót hagy maga után: a gazdafórumokon gyakran találkoznak a tárca képviselői azzal a panasszal, hogy a magok nem elég ellenállóak a betegségekre, vagy éppen nem kelnek ki. Az okok feltárásához járul hozzá a VM által összeállított, tizenhét kérdésből álló felmérés. A kérdőívet a minisztérium eljuttatja a gazdaszervezetekhez és a falugazdász-hálózathoz, valamint elérhető lesz a szegedihez hasonló rendezvényeken és a tárca honlapján, a

kormany.hu

portálon is – közölte az államtitkár. A vetőmag ágazat jövőjét segítő kérdőívvel – amelyre április 20-ig várják a válaszokat – a tárca pontos, átfogó képet kíván kapni a termelők vetőmag-felhasználási szokásairól. Emellett fontos feladat a gazdák, hobbikertészek által tapasztalt, és a kérdőívek segítségével feltárt problémák megoldása is.

Czerván György

elmondta, amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, hasonló felmérését készítenek a növényvédő szerek felhasználásáról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.