Bulvár

Elégett a Télbanya, jöhet a tavasz! + FOTÓK

Elégett a Télbanya, jöhet a tavasz! + FOTÓK

2011. február 27., vasárnap
Elégett a Télbanya, jöhet a tavasz! + FOTÓK
Szegeden ismét győzedelmeskedett a jókedvű kompánia a gonosz télbanya felett. A Klauzál téren kiállított Télbanyára a hétvégén bárki felrakhatta mindazt a búját-baját, amit el szeretett volna feledni. Síppal-dobbal, gólyalábbal és ágyúlövésekkel űzték el a rossz időt az egybegyűltek, engedélyt adva a tavasznak, hogy betegye lábát a napfény városába. Három napig tartott az idei rendezvény, amire rányomta ugyan a bélyegét a szakadó hó, azonban vasárnap estére, a gyerekekre csillogó szemét látva mindenki megérthette, hogy vége a télnek, bármennyire is erőlködik. A Szegedi Téltemetés hagyományos helyszínére, a Klauzál térre kézművesek költöztek, a tér egyik sarkában pedig a Télbanya őrizte a maradék havat, akinek szoknyája korcára lehetett tűzni kis papíron bút és bánatot, hogy aztán azok vasárnap este a boszorkával együtt már a Dóm téren, egy óriási máglyán, ágyúdörgés közepette égjenek el.
Látjátok ezt a táncot? Halljátok e zenét? Akik még nem tudtátok, Most megtanulhatjátok, Hogyan mulat a nép. Petőfi Sándor
A Kárász utcán közel nyolcszázan kísérték végig a vén szipirtyót cipelő apróságokat, akik a majd’ húsz kilóra hízott banyát fáradtságot nem ismerve vonszolták egészen a Fogadalmi templomig, ahol már várta rőzséből rakott végzete. Utolsó útját jókedvű komédiások, gólyalábas dobosok, tárogatót fújva könnyítették meg, de a biztonság kedvéért a népes kísérősereg egy ágyút is magával vitt, nehogy a búbánatcédulákkal meglógjon a vénasszony. A dómnál télűző rigmusok kíséretében a vidám kompánia hangos üdvrivalgással vetette máglyára a boszorkát, egyszer s mindenkorra tudtára adva a télnek, hogy bár fölülről hullott a hó, s alul csúszik a jég, azért mostantól a tavasz az úr!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.