Kultúra

Beszélgetés Horthy Miklós utolsó tisztjével

Beszélgetés Horthy Miklós utolsó tisztjével

2011. február 21., hétfő
Beszélgetés Horthy Miklós utolsó tisztjével

Horthy Miklós utolsó tisztjével, Török Pál Miklóssal beszélget a róla készült könyv szerzője, Zetényi-Csukás Ferenc a Polgári Szalonban (Victor H. u. 5.), február 22-én, kedden 17 órakor.

Török Pál Miklós

Kétegyházán született 1922. március 14-én. Anyai ágon ősei skót főnemesi családból származtak, apai ágon török janicsárok voltak. 1940-ben a szegedi piaristáknál érettségizett. Ezt követően önkéntes katonaként szolgált a békéscsabai karpaszományos iskolában, ahol rangelsőként végzett. Innen került a Magyar Királyi Ludovika Katonai Főiskolára, ahol 1943. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. Tüzértisztként 1944-ben a bácskai frontra került, a tűzkeresztségen a Makóért és Földeákért vívott harcokban esett át, összesen három alkalommal sebesült. Ausztriában került szovjet fogságba, ahonnan vonaton szállították előbb egy romániai, később egy szovjet hadifogolytáborba. Három év fogság után tért haza, de a hadseregből eltávolították. 1951-ben végzett mint gyógyszerész. 1956-ban részt vett a forradalomban, ezt követően internálták bebörtönözték, majd a rendszerváltáskor rehabilitálták. Jelenleg Szegeden él nyugdíjasként. Az ezredesként nyugalmazott egykori magyar királyi tisztről

Zetényi-Csukás Ferenc

írt interjúkötet A hazáért mindhalálig! címmel. A 217 oldalas mű szép kivitelezésű szerzői magánkiadásként jelent meg keménytáblás kötésben, fotókkal illusztrálva. Hátoldalán a szerzőről és a társszerzőként is feltüntetett interjúalanyról készült portréfestmény látható. A hazáért mindhalálig! Egy Magyar Királyi tiszt vallomásai című kötetet február 1-től a Püski-kiadó forgalmazza, addig is a szegedi Klauzál Könyvesboltban vásárolható meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.