Közélet

Bemutatkozott a Fiatal Európa Szerkesztőség

Bemutatkozott a Fiatal Európa Szerkesztőség

2011. február 10., csütörtök
Bemutatkozott a Fiatal Európa Szerkesztőség

Bemutatták azokat az egyetemi és főiskolai hallgatókat csütörtökön Budapesten, akik a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjaiként tudósíthatnak az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségéhez kapcsolódó eseményekről.

A 20 újságíró-diák a soros magyar elnökséghez kapcsolódó eseményekről, a sajtónyilvános szakmai rendezvényekről és az elnökséghez kapcsolódó kulturális programokról tudósíthat. A szerkesztőség tagjai e-learning képzésen és kétnapos felkészítő tanfolyamon sajátíthatják el a szükséges EU-s és újságírói ismereteket. A szakmai felkészülést 25-en kezdik el, de újságírói munkát csak a képzésen legjobban teljesítő húsz diák végezhet majd. Amennyiben valaki mégsem tudja vállalni a feladatot, az öt tartalékból kerül a helyére valaki. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium kezdeményezésére meghirdetett felhívásra, hogy csatlakozni lehet a szerkesztőséghez, 156 pályázó anyaga érkezett be - mondta el

Bajnai Zsolt

, a Minőségi Újságírásért-díj Alapítvány titkára, a program szakmai mentora. A jelentkezők mindegyike legalább két nyelven beszél, s a legnagyobb európai nyelveken kívül egyes pályázók hollandul, oroszul, törökül is tudnak. "Fantasztikus képzettségű" fiatalok jelentkeztek, éppen ezért nehéz volt kiválasztani azt a 40 embert az önéletrajzok alapján, akiket személyes beszélgetésre is behívtak. Bár nem volt alapfeltétel az újságírói és az EU-s alapismeret, de valamennyire mindenki otthonosan mozog a témában. A szerkesztőségbe pécsi, szegedi, debreceni és budapesti hallgatók egyaránt bekerültek, de határon túli és Brüsszelben élő tudósító is erősíti a csapatot.

Bakos Piroska

EU-elnökségi szóvivő hangsúlyozta: óriási lehetőséget kapnak a fiatalok, hiszen olyan helyekre is bemehetnek a "felnőtt újságírókkal", amelyek a nagyközönség előtt zárva vannak, így testközelből láthatják az eseményeket. Az első alkalom február 23-án lesz, ezt követően különböző informális miniszteri üléseken vesznek részt Gödöllőn illetve Debrecenben, de háttérbeszélgetéseket, sajtótájékoztatókat, civil fórumokat és kulturális rendezvényeket is tudósíthatnak majd. Egy eseményen 3-4 újságíró vesz részt, és elsősorban az elnökségi weboldalon kapnak publikálási lehetőséget. Nem akarnak szigorú kereteket szabni a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjainak, inkább arra kíváncsiak, hogy mennyire kreatívan, kritikusan fogadják be az eseményeket, és hogyan tudósítanak ezekről. A fiatalok bevonásával új adalékkal bővülhet az a rutinszerű munka, amely a már működő újságírókat jellemzi - közölte

Szűcs Tamás

, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

Szontagh Andrásné Czugler Annamária

, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának PR attaséja azt hangsúlyozta, hogy nagyon kemény munka és sok lehetőség áll a kiválasztott diák-újságírók előtt. A pályázatokat átnézve kiderült, hogy az új generáció megdöbbentően aktív - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.