Közélet

Az 1956-os forradalomra is utalhatnak az új alkotmányban?

Az 1956-os forradalomra is utalhatnak az új alkotmányban?

2011. február 8., kedd
Az 1956-os forradalomra is utalhatnak az új alkotmányban?

A preambulum fejezheti ki az új alkotmányban az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében említett "magyar szellemet", a nemzeti összetartozást - mondta a Századvég Alapítvány igazgatója. Giró-Szász András az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: az 1956-os forradalom lehet az egyik emocionális elem, amelyre fel lehet fűzni az új alaptörvény bevezetőjét – tette közzé az InfoRádió honlapja.

Ha belegondolunk az elmúlt húsz év alkotmánnyal kapcsolatos történéseibe, akkor azt mondhatjuk, hogy az 1949-es alaptörvény és annak 1989-es módosítását követően folyamatosan napirenden volt az alkotmányozás kérdése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában

Giró-Szász András

azzal kapcsolatban, hogy

Orbán Viktor

hétfői évértékelő beszédében is kiért a kérdésre. A Századvég Alapítvány igazgatója hozzátette: az Alkotmány eleve úgy fogalmaz, hogy az egy időleges, átmeneti periódusnak a kiszolgálója. Márpedig az a politikai retorika, amelyre a Fidesz felfűzte a választási győzelmét, arról szólt, hogy lezárult ez az átmenet. Kiemelte, hogy 1989-ben az MDF és az SZDSZ politikai elitje a saját politikustársai és választói tudta nélkül alkotmányozott. Ezt követően minden kormány megpróbált ezzel élni. A politikai elemző hangsúlyozta: az Alkotmány jelenlegi preambuluma nem fejezi ki azt az összetartozást, nemzettudat-gondolatot, amelyet más államok preambulumai igen. Tartalmaznia kellene egy öndefiníciót az adott népről, nemzetről, hogy milyen kulturális és egyéb összetartó elemek jellemzik. Tartalmaz egy viszonyt az emberi jogokhoz, a tágabb környezethez, például az Európai Unióhoz. Ezek olyan dolgok az elemző szerint, amelyek erősítik az identitástudatot, és az alkotmányban van a helyük – olvasható az InfoRádió honlapján. Orbán Viktor utalt az ’56-os forradalomra is, és arra, hogy az ahhoz való viszony sincs az Alkotmányban rögzítve. Giró-Szász András szerint 1956 lehet az egyik emocionális elem, amelyre fel lehet fűzni az alkotmányozást, de kizárólag erre nem lehet. (Forrás:

Inforadio.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.