Egyetem

Aláírásgyűjtés a hallgatói önkormányzati választások tisztaságáért

Aláírásgyűjtés a hallgatói önkormányzati választások tisztaságáért

2011. február 17., csütörtök
Aláírásgyűjtés a hallgatói önkormányzati választások tisztaságáért

A hallgatói önkormányzati választások tisztasága érdekében fogalmaztak meg petíciót és indítottak aláírásgyűjtést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közgazdászhallgatói; többek között azt szeretnék elérni, hogy a voksolást közjegyző ellenőrizhesse.

Szakács Kornél

, a petíciót megfogalmazó tizenegy hallgató egyike csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a választások tisztasága érdekében szeretnék, ha a szavazólapokat pecsétjével közjegyző hitelesítené, a több napig tartó voksolás alatt az urnákat a szavazási időn kívül a dékáni hivatalban őriznék. A hallgatók azt is kérik, hogy a szavazatszámlálás alatt is végig jelen lehessen közjegyző. A hallgató közölte, hogy a közjegyző díjazását a választásokon jelöltként induló diákok állnák. Mint mondta, az aláírók ezekkel a feltételekkel szeretnék elérni a hallgatói önkormányzati választás kiírását. Az aláírásgyűjtés hétfő reggel kezdődött el, s eddig 588-an csatlakoztak hozzá. A gazdaságtudományi karon 1082 nappali tagozatos hallgató tanul, a tavalyi hallgatói önkormányzati választásokon a legtöbb szavazatot kapó jelöltre pedig 425-en voksoltak - tudatta Szakács Kornél. A petíciót megfogalmazó hallgatók közölték, az aláírásgyűjtést a hét második felében is folytatják, mivel a távoktatásban és levelezőképzésen részt vevő diákoknak főként ekkor vannak óráik. Az aláírt íveket eljuttatják az Egyetemi Hallgatói Önkormányzathoz, és ha a testület vezetése nem támogatja elképzeléseiket, az akciót kiterjesztik az egész intézményre. Az SZTE gazdaságtudományi karán tavaly december 9-én ért véget a hallgatói önkormányzati választás, a testület alakuló ülését január 10-én tartották, de a tizenegy tagból öt lemondott mandátumáról. Ezért pótválasztást írtak ki, amelynek jelölési fordulója csütörtökön ér véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.