Közélet

Akarjuk a lézert, de még keveset tudunk róla

Akarjuk a lézert, de még keveset tudunk róla

2011. február 10., csütörtök
Akarjuk a lézert, de még keveset tudunk róla
Gyorsfelmérést végzett a Kontaktia Szolgáltató és Tanácsadó Kft. azzal a céllal, hogy a szegedi lézerközpont program indításának hírét követően a legfontosabb szempontokból megvizsgálja a szegedi lakosság véleményét. A vizsgálatból kitűnik, jórészt ismeri a szegedi lakosság az ELI-projektet, de a megvalósítás pontos helyét, valamint azt, hogy az egyén életére milyen hatással lehet, kevesebben tudják megmondani. A megkérdezéskor válaszhoz kapcsolódó kvótákat állítottak össze, hogy a válaszok reprezentálják a lakosságot. A 198 válaszadóval a reprezentativitás a nem és életkor tekintetében teljesült, a végzettség szempontjából némileg alulreprezentáltak a maximum szakmunkásképző iskolát végzettek, míg minimálisan felülreprezentáltak a diplomások. Kérdés volt például, hogy hallottak-e arról, hogy lézerközpont épül a Tisza-parti városban. A válaszadók között alig volt, aki ne hallott volna erről az eseményről, viszont kevesebb, mint felük tudja pontosan, hol is épül majd fel az ELI. A megkérdezettek jelentős része a város szempontjából inkább jónak ítéli meg a lézerközpont építését, mert véleményük szerint több munkahely létesül, a város presztízsét emeli, az orvostudomány számára jó, visszajönnek tudósok hazánkba. A tipikus válaszok között volt még, hogy kedvező lesz az ELI az egyetemnek, az idegenforgalomra jó hatással lesz, a város gazdasága fellendül, valamint a fiatalok számára lehetőségeket biztosít, a gyógyászat-gyógykezelés színvonala nő.
Arra a kérdésre viszont, hogy "Mit gondol, az Ön számára személy szerint inkább jó vagy inkább nem jó, hogy lézerközpont épül Szegeden?", a válaszok már jobban megoszlottak, mint az előző kérdésnél, és jóval bizonytalanabbul ítélték meg az emberek a lézerközpont hatását a saját életükre, mint a városéra. Ugyanakkor kisebb volt azoknak az aránya, akik szerint számukra inkább nem jó ez az esemény. Összesen 40 százalék mondta, hogy inkább jó számára a lézerközpont, 2 százalék számára inkább nem jó, 27 százalék nem tudja és 31 százalék semleges. Akik semlegesnek ítélték meg, azok jellemzően azzal indokolták, hogy nekik személy szerint nem lesz belőle sem előnyük, sem hátrányuk, inkább az utódjaikra, gyerekeikre, unokáikra lesz hatással. Érdekes a válaszadók életkor szerinti megoszlása is, melyből kiderül, hogy a "Mit gondol, az Ön számára személy szerint inkább jó vagy inkább nem jó, hogy lézerközpont épül Szegeden?" kérdésre az eseményről legkevésbé tudó 36-45 év közötti korosztályban a legmagasabb az „inkább jó” válaszok aránya (50 százalék). Legkisebb aránya a pozitív megítélésnek a legfiatalabb korosztályban van. Kapcsolódó írásunk a témában:Lézer – múlt, jelen, jövő 1. rész + KÉPEKLézer – múlt, jelen, jövő 2. rész + HANG, FOTÓK, VIDEÓ

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.