Közélet

Újabb hat embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt Csongrád megyében

Újabb hat embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt Csongrád megyében

2011. január 13., csütörtök
Újabb hat embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt Csongrád megyében

Három ingatlan is lakhatatlanná vált az elmúlt huszonnégy óra során Csongrád megyében, ezért újabb hat embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt – közölte Tátrai János, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Az elmúlt néhány hétben tizenkét településen összesen tizenhét ingatlan dőlt össze vagy rongálódott meg annyira, hogy emberi tartózkodásra alkalmatlanná vált és összesen harminchat embert kellett kitelepíteni – mondta az őrnagy. Az otthonukat vesztett emberek egy része rokonokhoz költözik, mások elhelyezéséről az önkormányzatok gondoskodnak. Csanyteleken különleges megoldás született: két család is telkükön elhelyezett lakókonténerben lelt menedékre.

Forgó Henrik

(független) polgármester az MTI-nek elmondta, a mobilházakat – egy kereskedelmi televízió közreműködésének köszönhetően – Martonvásárról szállították a Csongrád megyei faluba. A háromezer lelkes településen december eleje óta védekeznek folyamatosan a belvíz ellen. A falu egész területén 30 km/h-ás sebességkorlátozást vezettek be, így csökkentve az átmenő forgalom okozta rezgést, hogy legalább ez ne rontsa a megrongálódott épületeket. A Szent László utca egy részét – ahol két ház is megroggyant és életveszélyessé vált – pedig lezárták a gépkocsiforgalom elől – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) illetékességi területén a belvízhelyzet nem romlott – fogalmazott

Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna

szóvivő. Öt településen, Királyhegyesen, Csanádpalotán, Csanyteleken, Csongrádon és Pálmonostorán van harmadfokú helyi vízkár elhárítási készültség, negyvenöt faluban és városban pedig első- vagy másodfokú készültség mellett folyik a munka. Az igazgatóság huszonkilenc szivattyútelepén – harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett - éjjel-nappali üzemben naponta mintegy 4,8 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. Az elöntött területek nagysága érdemben nem változott, a becslések szerint 878,8 négyzetkilométer áll víz alatt. A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az Atikövizig területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.