Egyetem

Új francia nyelvű mesterképzés az Európa-tanulmányok Központban

Új francia nyelvű mesterképzés az Európa-tanulmányok Központban

2011. január 29., szombat
Új francia nyelvű mesterképzés az Európa-tanulmányok Központban

Mesterképzés európai oktatókkal, szinte száz százalékos elhelyezkedési lehetőség: a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán (SZTE ÁJTK) működő Európa-tanulmányok Központ a 2011/2012-es tanévtől új kétéves Európa-tanulmányok szakirányú mesterképzést indít francia nyelven. A nemzetközi tanulmányok képzés közép- és kelet-európai vonatkozású specializációval rendelkezik.

A hallgatók történelmi, gazdasági, jogi és politikai megközelítésből kapnak teljes képet az európai integrációról és annak fejlődéséről, az uniós politikákról, ugyanakkor a közép- és kelet-európai régió sajátosságait is megismerhetik. Az Európa-tanulmányok Központ az oktatás és nemzetközi kapcsolatok terén is nagy tapasztalattal rendelkezik, ennek köszönhetően az új mesterképzés indítására több külföldi egyetemmel kötött együttműködési megállapodást: Université de Lyon III (Franciaország), Université Catholique de Louvain (Belgium). Ezen kívül partnerkapcsolatot tart fenn a régió több egyetemével is, így a Temesvári Egyetemmel (Románia), a Lodz-i Egyetemmel (Lengyelország). Ennek megfelelően a magyar, francia és belga oktatók is több tudományterületet képviselnek: politológia, jogtudomány, gazdaságtudomány, történettudomány.

Nemzetközi képzés, nemzetközi szinten

Az ÁJTK-n egyébként 12 éve működik francia nyelvű képzés valamilyen formában, amit a kiegészítő képzéstől egészen a kihelyezett mesterképzésig vittek, míg most 2011 szeptemberétől immár saját mesterképzéseként jegyzi az Európa-tanulmányok Központ, melynek nemzetközi tanulmányok szakiránya Magyarországon a második-harmadik helyen áll – tájékoztatott Kruzslicz Péter Pál képzési igazgató, aki hangsúlyozta: ellentmondás lenne nemzetközi tanulmányokat kizárólag magyarul oktatni. Ezért kínálják a képzést idegen nyelven, európai oktatók részvételével, akik más-más aspektusból közelítenek egy-egy témához.

Kruzslicz Péter

elmondta, a magyar hallgatók mellett a régió országaiból is érkeznek a képzéseikre, így román, moldáv, bolgár, sőt szerb diákok is érdeklődnek kurzusaik iránt, illetve természetesen a francia és belga fiatalokat is vonzza ez a lehetőség. A szervezőknek nem titkolt célja tematikában Közép-Kelet-Európa felé elmozdulni, hogy ezzel is vonzóvá tegyék ezt a régiót a hallgatók számára.

Amiért egyedülálló

A most induló képzés a maga nemében egyedülálló Magyarországon, ahol jelenleg nincsen hasonló idegen nyelvű oktatás az Európa-tanulmányok terén. A kurzusok egy részét heti rendszerességgel, más részét pedig tömbösített formában tartják meg a négy félév alatt. A mesterképzésre jelentkezhet minden európai uniós vagy harmadik országbeli állampolgár, aki megfelelő francia nyelvtudással rendelkezik. A felvétel a beküldött jelentkezési anyag és elbeszélgetés alapján történik.

Amit ad

A képzés felkészíti a hallgatókat különböző uniós állások betöltésére. Elsősorban azoknak ajánlják, akik a későbbiekben nemzetközi téren szeretnének elhelyezkedni Közép- és Kelet-Európában, vállalatoknál, nem kormányzati szervezeteknél, nemzetközi vagy uniós intézményeknél vagy a közszférában. A nemzetközi és/vagy uniós tevékenységet folytató cégeknek ugyancsak szükségük van olyan szakemberekre, akik ismerik más országok jogrendszerét és alkalmasak tanácsadói feladatok ellátására, idegen nyelvű dokumentumok, szerződések megírására és fordítására. A mesterképzés végén a hallgatók a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi tanulmányok Európa-tanulmányok szakirány, Közép- és Kelet-Európa specializáció mesterdiplomáját kapják meg.

Ahová eljuthatsz

Százszázalékos elhelyezkedés – összegez Kruzslicz Péter. Végzett hallgatóik közül sokan Brüsszelben az uniós igazgatás valamelyik szervénél, vagy valamelyik hazai minisztérium uniós főosztályán dolgoznak. Elsősorban a közszférát, a nemzetközi ügyvédi irodákat, multinacionális cégeket, illetve EU-s intézményeket célozhatják meg diplomájukkal az itt végzettek. Ugyanakkor a képzés nem könnyű – hangsúlyozza az igazgató –, hiszen francia nyelven, gyakran tömbösítve komoly tantárgyi követelményeket kell teljesíteniük a hallgatóknak. Épp ezért az alapszak mellé létezik egy négyféléves felkészítő szakosodás is azoknak, akik célirányosan erre a mesterképzésre pályáznak. A képzés költségtérítéses, 300 ezer forint félévente, ugyanakkor részleges vagy teljes ösztöndíj-lehetőségeket is vannak, amellyel mérsékelhető vagy kiváltható a tandíj.

Bővebb információ a mesterképzés honlapján található:

www.masteretudeeuropeenne.eu

Illetve az alábbi e-mail címen kérhető: masteree@eutk.u-szeged.hu

Február 8-án, kedden, 11 órától az ETK irodában tájékoztatót tartanak az SZTE alapképzésekben harmadéves érdeklődő hallgatók között; mindenkit szeretettel várnak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.