Közélet

Ismét több terület víz alatt az Alsó-Tisza vidékén

Ismét több terület víz alatt az Alsó-Tisza vidékén

2011. január 10., hétfő
Ismét több terület víz alatt az Alsó-Tisza vidékén

A felmelegedés és az olvadás következtében tovább nőtt a belvíz által elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza-vidéken, a becslések szerint 886 négyzetkilométer van víz alatt – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) működési területén 28 szivattyútelepen és az öt helyre ideiglenesen telepített 14 szivattyún naponta 4,65 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe - mondta

Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna

, hozzátéve: a következő napokban várhatóan emelkedni fog az átemelt víz mennyisége. Makó-Rákoson, ahol a belvíz egy utat is veszélyeztet, megkezdték egy nagy teljesítményű mobil szivattyú telepítését, a berendezés várhatóan kedden kezdhet el működni - tudatta a szakember. A belvíz gyorsabb levezetése érdekében a csatornákat is folyamatosan tisztítják. Az Alsó-Tisza vidékén valamennyi vízgazdálkodási társulásnál másodfokú készültség mellett folyik a védekezés. Harminckilenc településen első- vagy másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben. Csanádpalotán, Csanyteleken, Csongrádon, Kunszentmártonon és Pálmonostorán pedig harmadfokú készültség mellett védekeznek.

Tátrai János

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy Csengelén egy tanya fala fölázott és megroggyant, ezért további két embert kellett kitelepíteni otthonából. Ezzel a megyében húszra nőtt a belvíz miatt kitelepítettek száma, mivel hét településen összesen tíz ingatlan vált lakhatatlanná. A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az Atikövizig területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.