Közélet

Több mint 2300 tanuló gyűjtött össze 50 igazolatlan órát

Több mint 2300 tanuló gyűjtött össze 50 igazolatlan órát

2011. január 6., csütörtök
Több mint 2300 tanuló gyűjtött össze 50 igazolatlan órát

A kormány a múlt év augusztusában a családi pótlékot átalakította nevelési és iskoláztatási támogatássá, így indokolt esetekben lehetővé vált az iskoláztatási támogatás felfüggesztése is. Már a tanév első hónapjában akadtak olyan diákok, akiknek összegyűlt a 10, illetve az 50 igazolatlan tanórája – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) sajtó- és kommunikációs titkársága.

A november 15-én készült jelentés alapján 5474 gyereknek gyűlt össze a tíz igazolatlan órája – ezt az iskolák jelezték a jegyzői gyámhatóságnak. A jegyzői gyámhatóság végzésben figyelmeztette a szülőket arra, hogy az ötvenedik igazolatlan óra után el fogja rendelni az iskoláztatási támogatás felfüggesztését és ezzel egyidejűleg a gyermek védelembe vételét. A jelentés szerint 2379 tanuló gyűjtött össze ötven igazolatlan órát. Jogerős felfüggesztő határozat 273 esetben született, a folyamatban lévő eljárások száma 2106. A minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága felhívja a figyelmet arra is, hogy a támogatást nem veszítik el az 50 órát igazolatlanul mulasztó gyermekek szülei – a folyósítás csak felfüggesztésre kerül. Az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének időtartama alatt a pénz a családtámogatási folyószámlán gyűlik. A felfüggesztés megszüntetésekor az összegyűlt iskoláztatási támogatást – az eseti gondnok közreműködésével – természetben kapják meg a gyerekek, de nem egyszerre, hanem a felfüggesztés időtartamával megegyező számú hónapra elosztva. Emlékeztetnek, hogy kivételes, egyedi esetben a legrászorultabbak, azaz rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek a felfüggesztés időtartama alatt az iskoláztatási támogatás teljes összegét természetben kapják meg.

Forrás:

mno.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.