Közélet

Tízmillió a szegedi belvízvédelemre

Tízmillió a szegedi belvízvédelemre

2011. január 14., péntek
Tízmillió a szegedi belvízvédelemre

Szeged belvárosában kevésbé érezhető, ám a külvárosi és külterületi részeken, a Tápéi Kiskeretek és a dorozsmai Subasa lakói alaposan megszenvedték a szélsőséges, csapadékos időjárás következtében kialakult, egyre aggasztóbb belvizet, amit csak tetézett a Tisza magas vízállása.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a város polgármestere tavaly, december 3-án elsőfokú, majd 7-én másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. A veszély azóta korántsem múlt el, ezért a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság január 13-i ülésén azonnali hatállyal 10 millió forintot szavazott meg a védekezés eddigi és az elkövetkezendő napokban esedékes, legsürgősebb munkálatok finanszírozására a Vízügyi Építési Alap rekonstrukciós hányadának terhére. A Fidesz-irodában

Kalmár Ferenc

városüzemeltetési tanácsnok és Rókus városrész képviselője,

Juhász Gyula

, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság elnöke, valamint

Kosik Dénes Pál

, az 5-ös számú választókörzet képviselője (hozzá tartozik a belvízzel leginkább sújtott Sziksós és Subasa) sajtótájékoztatón ismertette a vízmű és a tűzoltóság szakemberei, továbbá a helyi lakosság által elvégzett munkálatok eredményeit és az elkövetkező időszakban esedékes feladatokat. Kalmár Ferenc elmondta, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság tegnapi ülésén döntés született, hogy pénz csoportosítanak át a belvízvédelemre, a Belvárosi temető csapadékelvezető rendszerének kiépítésére szánt 9 milliót most erre fordítják, majd később, a végleges elszámolás után visszapótolják a kölcsönvett összeget.

Juhász Gyula

hangsúlyozta, a Tápéi Kiskertekben és Subasán a legsúlyosabb a belvízhelyzet. Az utóbbi helyszínen 2,8 km hosszú csapadékelvezető árkot kellett ásni, és több kilométernyi szakaszon a régieket rendbe hozni, 3300 köbméternyi földet mozgattak meg, hogy megakadályozzák a belvíz terjedését. A legveszélyeztetettebb helyekre szivattyúkat telepítettek, amelyek immár több mint egy hónapja, napi 24 órában szivattyúzzák a vizet a gyűjtőcsatornákba. Az érintett városrészek önkormányzati képviselői figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, segédkeznek a védekezési munkálatokban és napi kapcsolatban állnak a vízügyi szakemberekkel. A Tápéi Kiskertekben jelenleg is 15-20 lakóingatlant, illetve ugyanennyi családot veszélyeztet a belvíz. A subasai állapotokat Kosik Dénes Pál ismertette. Ott is mintegy 2 km hosszú csapadékelvezető árkot építettek a vízmű szakemberei. A Gesztenye utca lakói majd 1 éve várnak az átemelő szivattyú beüzemelésére --, amelyre most óriási szükség lenne --, ám egy telektulajdonos elmaradt hozzájárulása miatt nem tudják használni. Több helyen itt is állandóan szivattyúznak, ennek ellenére Subasából eddig 2 családot ki kellett telepíteni. Kosik úr figyelmeztetett, mivel kiöntöttek az emésztők, gyors felmelegedés esetén fertőzésveszély fenyegeti a lakosságot. Erről még a mai nap folyamán tájékoztatja az ÁNTSZ illetékeseit. Az elkövetkező időszakban a legsürgősebben elvégzendő feladatok közé tartozik a Tápéi Kiskertekben elvezető árkok nyitása és szükség szerint átemelő építése, valamint a Rév utca külső szakaszának belvízmentesítése. További feladat egyes külterületeken a korábban betemetett árkok kiásása, meg a Gesztenye utcai átemelő elkészítése. A tájékoztatón elhangzott, amennyiben a jóváhagyott összeg nem bizonyul elegendőnek, a fejlesztési bizottság haladéktalanul intézkedni fog további források bevonásáról, illetve a meglévő pénzeszközök szükség szerinti átcsoportosításáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.