Közélet

Szlovák transzparens a magyar EU-szőnyeg ellen

Szlovák transzparens a magyar EU-szőnyeg ellen

2011. január 18., kedd
Szlovák transzparens a magyar EU-szőnyeg ellen

"Európaiak, állítsátok ezt meg" feliratú - angol nyelvű - transzparenst helyezett el hétfőn délután Brüsszelben az Európai Unió Tanácsának épületében a magyar kultúrtörténeti szőnyeg 1848-as térképén Alojz Hlina, ismert szlovák polgárjogi aktivista és vállalkozó.

A Sme.sk szlovák hírportál hétfő esti tájékoztatása szerint az épület őrei kihívták a belga rendőrséget, amely őrizetbe vette a tiltakozót. Az épület őrei ezt megelőzően arra szólították fel a szlovák aktivistát, hogy töröljön fényképezőgépéből minden olyan felvételt, amelyet a tiltakozásáról készített. A kihallgatás során a belga rendőrség

Hlina

múltja iránt érdeklődött, s az interneten is kikeresték a róla szóló anyagokat is. Hlinát mintegy öt óra fogva tartás után engedték szabadon mindenféle magyarázat és büntetés nélkül. Alojz Hlina Szlovákiában ismert polgárjogi aktivista, aki emberi jogi kérdésekben gyakran nyilvánítja ki véleményét, nem egyszer sajátos módon. A közelmúltban például támogatta a szlovák államnyelvtörvény elleni magyar tiltakozásokat, illetve fellépett a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) Trianont éltető táblájának elhelyezése ellen Pozsonyban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.