Közélet

Schmitt: megértem ha félnek a szlovákiai magyarok

Schmitt: megértem ha félnek a szlovákiai magyarok

2011. január 20., csütörtök
Schmitt: megértem ha félnek a szlovákiai magyarok

Első hivatalos szlovákiai látogatása során Schmitt Pál csütörtökön délután Pozsonyban találkozik a félmilliós magyar kisebbség képviselőivel is - tette közzé az mno.hu.

Schmitt Pál

a Pravda című független pozsonyi napilapban csütörtökön megjelent interjújában elmondta: szeretné arra biztatni őket, hogy kapcsolatukat az anyaországgal - amennyiben ez nem ellenkezik országuk előírásaival - erősítsék meg a magyar állampolgárság felvételével is. "Az önök országa (Szlovákia) az egyetlen, amely nem fogadja pozitívan egy másik ország állampolgárságának a felvételét. Hozzátette: "Senki sem szeretné elveszíteni állampolgárságát, esetleg szociális biztonságát, nyugdíjjogosultságát. Ezek az emberek ott (Szlovákiában) születtek, ott élnek. Az a veszély, amely fenyegeti őket, hogy a magyar állampolgárság kérésével elveszítik eredeti állampolgárságukat, precedens nélküli Európában. Ha félnek ettől, azt megértem." Az államfő ugyanakkor természetesnek tartja, hogy a szomszédok között néha viták vannak. Úgy véli: ez politika, az egyszerű emberek között viszont nem lát konfliktusokat. A köztársasági elnök megjegyezte: Pozsonyban nem a pártok, hanem a szlovákiai magyar civil szervezetek képviselőivel találkozik, s folytat eszmecserét beszélgetés-sorozat keretében arról, mi vár a magyarokra a XXI. században. "Azt szeretném tőlük hallani, hogy élnek Szlovákiában mint szlovák állampolgárok, és hogyan képzelik el magyarságuk megtartását" - fejtette ki Schmitt. (Forrás:

mno.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.