Írjon nekünk

Gazdaság

Póda: A rektor és a Fidesz a sírból hozta vissza a szuperlézert

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Csúszások és csúsztatás az ELI ügyében

Botka László állításaival szemben az előző kormány nem különített el forrásokat a szegedi ELI-projektre, a kommunikációs csinnadratta közepette elmaradtak a beruházás támogatásával kapcsolatos érdemi döntések. Mindezt Póda Jenő gazdaság tanácsnok nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak, hozzátéve: a polgármester az ügyben számos csúsztatással vezeti félre a közvéleményt.

Mint arról múlt pénteken beszámoltunk, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Új Széchenyi Terv bemutatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón bejelentette: megvalósul a szegedi szuperlézer-beruházás. Nem sokkal később Botka László szegedi MSZP-s polgármester közleményt adott ki, melyben úgy fogalmaz: „A kormány rádöbbent, hogy hatalmas nemzetközi botrány lenne belőle, ha Magyarország visszalépne a 2009 végén elnyert történelmi lehetőségtől, amely szerint Szegeden épülhet az Európai Unió nagyberuházásaként az ELI lézerközpont. A kormány indokolatlan késlekedése miatt a projekt több mint féléves csúszásban van. Szeged város, hogy ezt a késedelmet tompítsa, az egyetemmel közösen megalapította az ELI.HU Kft.-t, és saját költségére elkészítette a majdani központ területének teljes és részletes szabályozási tervét.” Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok szerint Botka László valótlanságokat állít, a városházi kommunikáció több sebből vérzik.

Bajnaiék csak szavakban támogatták …

„2009 őszén az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon, a szegedi egyetem akkori rektora, Szabó Gábor és Botka László polgármester rendkívüli sajtótájékoztató keretében történelmi bejelentést tett: európai uniós pénzből ‘soha nem látott beruházás’ keretében lézerközpont épül Szegeden. Akkor ezt a Fidesz is örömmel üdvözölte. Aztán teltek-múltak a hónapok, s különböző információs csatornákon keresztül olyan hírek jutottak el hozzánk, hogy csúszik, sőt mállik a projekt. Mikor alaposabban utánanéztünk, világossá vált: miközben a kommunikációs részt kipipálták, az érdemi döntéshozatal nem történt meg. Hiába határozott tehát a Bajnai-kormány formálisan a fejlesztés támogatásáról, illetve arról, hogy mögé teszik az uniós forrásokat, valójában ezt a hozzárendelést nem végezték el, azaz nem különítettek el pénzt az ELI-re az úgynevezett strukturális alapokból” – így a gazdasági tanácsnok. Póda Jenő hozzáteszi: már önmagában is súlyos kérdéseket vet föl, hogy a hazánk rendelkezésére álló, mintegy 800 milliárd forintnyi uniós pénzt miért nem időarányosan költötték el a szocialisták – hivatalba lépésekor az Orbán-kormány a „remélt” 400 helyett alig 180 milliárdot talált a kasszában… „A nagy csinnadratta közepette tehát az MSZP-sek egyáltalán nem különítettek el pénzt az ELI-re az elköltött körülbelül 620 milliárdból. Tény, hogy a ‘maradék’ 180 milliárd is jelentős összeg, ám ha figyelembe vesszük, hogy a lézerközpont beruházása mintegy 60-70 milliárdot vesz igénybe, s számos város számos projektjét is kellene finanszírozni, világos lehet, mekkora feszültségeket hordozott magában ez az ügy” – mondja a fideszes politikus.

A 2010. tavaszi kormányváltást követően derült ki végérvényesen: az ELI-t az előző kormány csak kampánycélokra használta – állítja Póda Jenő, aki Bajnai Gordonék politikáját akképp illusztrálja: virtuálisan több helyen is elköltötték ugyanazt a forráscsomagot, mikor különböző beruházásokat jelentettek be megyei jogú városokban. Póda jól időzített politikai aknának is minősíti az ELI-történetet, hiszen a Bajnai-kormány és Botka László Szegedet, az egyetemet, a régiót és az ország műszaki-tudományos elitjét hiú ábrándokba kergette, pénzt azonban nem rendeltek a projekthez, s a probléma megoldását a polgári kormányra hagyták: ha lesz ELI, akkor az Bajnaiék döntése és szerencse, hogy a Fidesz nem rontotta el, ha nem lesz ELI, akkor Orbán elvette a már megítélt projektet. Tették mindezt akkor, amikor már biztosan tudták, hogy bukják a tavaszi választást.

Nem emlékszik a városháza, mikor alakították az ELI-HU Kft.-t?

A Bajnai-kormány az utolsó pillanatban mégis tett egy kísérletet arra nézvést, hogy előremozdítsa a lézerközpontot – folytatja a gazdasági tanácsnok. „Nagy hirtelen, még a választások előtt (2010. március 10-én – a szerk.) létrehozták az ELI-HU Kft.-t Szeged város, a Szegedi Tudományegyetem és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal részvételével. A városháza rendkívüli pénzügyi bizottsági ülést hívott össze, három órával előtte szóltak, így engem például Budapestről rendeltek haza. Botka Lászlóék azzal érveltek, azonnal lépnünk kell, s fel kell állítanunk a megfelelő jogi-szervezeti infrastruktúrát, mert a kormány hamarosan fontos döntést hoz. A cég tehát megszületett, a forrás-hozzárendelés viszont elmaradt. Botka László és az MSZP tudatában volt annak, hogy nem különítették el a pénzt, de ezt máig nem ismerik el. A valóság az, hogy az őszi önkormányzati választások óta folytak az egyeztetések, s a polgári kormány nemrégiben hozott döntésével elkötelezte magát a projekt pénzügyi finanszírozása mellett. A Csongrád megyei fideszes országgyűlési képviselők és az egyetem rektora és vezetői komoly és eredményes lobbitevékenységet fejtettek ki, s nem volt egyszerű a 180 milliárdból ‘kiszakítani’ ezt a közel 70-et. Sokat segített, hogy a miniszterelnök a kampányban Szegeden járva nyilatkozott arról, hogy támogatja az elképzelést. Úgy is fogalmazhatnék: a sírból jött vissza a lézerközpont.”

Egyértelműen csúsztat tehát az ELI-HU Kft. kapcsán a pénteki polgármesteri közlemény – mutat rá végül Póda Jenő. „Világosan az Orbán-kormány késlekedését (sic!) használja érvként Botka László, miközben éppen fordítva történt: Bajnai Gordonék, a szocialisták nem támogatták pénzzel a projektet, s a végén kutyafuttában dobtak össze egy céget a parlamenti választás előtt, hátha még tehetnek valamit. Végül nem tettek. Érthetetlennek és nagyon károsnak tartom a városháza ellentmondásokkal teli, félrevezető kommunikációját! Azt hiszem, mindenki számára egyértelmű, szó sincs róla, hogy a polgári kormány büntetné Szegedet, épp ellenkezőleg, az ilyen polgármesteri viselkedés igencsak megnehezíti a fideszes képviselők eredményes lobbizását. Botka László minden megszólalása kontraproduktív, és ezzel árt városunknak, hiszen ezt Budapesten is olvassák, és ott is tudják, hogy mi és hogyan történt!”

Hírzóna

Sikeres a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra visszatérését segítő program

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

A jelenleg tíz megyében zajló programot további öt megyére terjesztik ki a következő időszakban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Mintegy 31 ezren igényelték eddig a babaváró támogatást

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Eddig 181,5 milliárd forint értékben született szerződés.

Tovább olvasom

Hírzóna

Új gyártócsarnokot avatnak Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében.

Tovább olvasom

Aktuál