Közélet

Póda: A rektor és a Fidesz a sírból hozta vissza a szuperlézert

Póda: A rektor és a Fidesz a sírból hozta vissza a szuperlézert

2011. január 17., hétfő
Póda: A rektor és a Fidesz a sírból hozta vissza a szuperlézert

Csúszások és csúsztatás az ELI ügyében

Botka László állításaival szemben az előző kormány nem különített el forrásokat a szegedi ELI-projektre, a kommunikációs csinnadratta közepette elmaradtak a beruházás támogatásával kapcsolatos érdemi döntések. Mindezt Póda Jenő gazdaság tanácsnok nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak, hozzátéve: a polgármester az ügyben számos csúsztatással vezeti félre a közvéleményt.

Mint arról múlt pénteken beszámoltunk,

Fellegi Tamás

nemzeti fejlesztési miniszter az Új Széchenyi Terv bemutatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón bejelentette:

megvalósul a szegedi szuperlézer-beruházás

. Nem sokkal később

Botka László

szegedi MSZP-s polgármester közleményt adott ki, melyben úgy fogalmaz: „A kormány rádöbbent, hogy hatalmas nemzetközi botrány lenne belőle, ha Magyarország visszalépne a 2009 végén elnyert történelmi lehetőségtől, amely szerint Szegeden épülhet az Európai Unió nagyberuházásaként az ELI lézerközpont. A kormány indokolatlan késlekedése miatt a projekt több mint féléves csúszásban van. Szeged város, hogy ezt a késedelmet tompítsa, az egyetemmel közösen megalapította az ELI.HU Kft.-t, és saját költségére elkészítette a majdani központ területének teljes és részletes szabályozási tervét.”

Póda Jenő

(Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok szerint Botka László valótlanságokat állít, a városházi kommunikáció több sebből vérzik.

Bajnaiék csak szavakban támogatták ...

„2009 őszén az akkori miniszterelnök,

Bajnai Gordon

, a szegedi egyetem akkori rektora,

Szabó Gábor

és Botka László polgármester rendkívüli sajtótájékoztató keretében történelmi bejelentést tett: európai uniós pénzből 'soha nem látott beruházás' keretében lézerközpont épül Szegeden. Akkor ezt a Fidesz is örömmel üdvözölte. Aztán teltek-múltak a hónapok, s különböző információs csatornákon keresztül olyan hírek jutottak el hozzánk, hogy csúszik, sőt mállik a projekt. Mikor alaposabban utánanéztünk, világossá vált: miközben a kommunikációs részt kipipálták, az érdemi döntéshozatal nem történt meg. Hiába határozott tehát a Bajnai-kormány formálisan a fejlesztés támogatásáról, illetve arról, hogy mögé teszik az uniós forrásokat, valójában ezt a hozzárendelést nem végezték el, azaz nem különítettek el pénzt az ELI-re az úgynevezett strukturális alapokból” – így a gazdasági tanácsnok. Póda Jenő hozzáteszi: már önmagában is súlyos kérdéseket vet föl, hogy a hazánk rendelkezésére álló, mintegy 800 milliárd forintnyi uniós pénzt miért nem időarányosan költötték el a szocialisták – hivatalba lépésekor az Orbán-kormány a „remélt” 400 helyett alig 180 milliárdot talált a kasszában... „A nagy csinnadratta közepette tehát az MSZP-sek egyáltalán nem különítettek el pénzt az ELI-re az elköltött körülbelül 620 milliárdból. Tény, hogy a 'maradék' 180 milliárd is jelentős összeg, ám ha figyelembe vesszük, hogy a lézerközpont beruházása mintegy 60-70 milliárdot vesz igénybe, s számos város számos projektjét is kellene finanszírozni, világos lehet, mekkora feszültségeket hordozott magában ez az ügy” – mondja a fideszes politikus. A 2010. tavaszi kormányváltást követően derült ki végérvényesen: az ELI-t az előző kormány csak kampánycélokra használta – állítja Póda Jenő, aki Bajnai Gordonék politikáját akképp illusztrálja: virtuálisan több helyen is elköltötték ugyanazt a forráscsomagot, mikor különböző beruházásokat jelentettek be megyei jogú városokban. Póda jól időzített politikai aknának is minősíti az ELI-történetet, hiszen a Bajnai-kormány és Botka László Szegedet, az egyetemet, a régiót és az ország műszaki-tudományos elitjét hiú ábrándokba kergette, pénzt azonban nem rendeltek a projekthez, s a probléma megoldását a polgári kormányra hagyták: ha lesz ELI, akkor az Bajnaiék döntése és szerencse, hogy a Fidesz nem rontotta el, ha nem lesz ELI, akkor Orbán elvette a már megítélt projektet. Tették mindezt akkor, amikor már biztosan tudták, hogy bukják a tavaszi választást.

Nem emlékszik a városháza, mikor alakították az ELI-HU Kft.-t?

A Bajnai-kormány az utolsó pillanatban mégis tett egy kísérletet arra nézvést, hogy előremozdítsa a lézerközpontot – folytatja a gazdasági tanácsnok. „Nagy hirtelen, még a választások előtt (

2010. március 10-én – a szerk.

) létrehozták az ELI-HU Kft.-t Szeged város, a Szegedi Tudományegyetem és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal részvételével. A városháza rendkívüli pénzügyi bizottsági ülést hívott össze, három órával előtte szóltak, így engem például Budapestről rendeltek haza. Botka Lászlóék azzal érveltek, azonnal lépnünk kell, s fel kell állítanunk a megfelelő jogi-szervezeti infrastruktúrát, mert a kormány hamarosan fontos döntést hoz. A cég tehát megszületett, a forrás-hozzárendelés viszont elmaradt. Botka László és az MSZP tudatában volt annak, hogy nem különítették el a pénzt, de ezt máig nem ismerik el. A valóság az, hogy az őszi önkormányzati választások óta folytak az egyeztetések, s a polgári kormány nemrégiben hozott döntésével elkötelezte magát a projekt pénzügyi finanszírozása mellett. A Csongrád megyei fideszes országgyűlési képviselők és az egyetem rektora és vezetői komoly és eredményes lobbitevékenységet fejtettek ki, s nem volt egyszerű a 180 milliárdból 'kiszakítani' ezt a közel 70-et. Sokat segített, hogy a miniszterelnök a kampányban Szegeden járva nyilatkozott arról, hogy támogatja az elképzelést. Úgy is fogalmazhatnék: a sírból jött vissza a lézerközpont.” Egyértelműen csúsztat tehát az ELI-HU Kft. kapcsán a pénteki polgármesteri közlemény – mutat rá végül Póda Jenő. „Világosan az Orbán-kormány késlekedését (sic!) használja érvként Botka László, miközben éppen fordítva történt: Bajnai Gordonék, a szocialisták nem támogatták pénzzel a projektet, s a végén kutyafuttában dobtak össze egy céget a parlamenti választás előtt, hátha még tehetnek valamit. Végül nem tettek. Érthetetlennek és nagyon károsnak tartom a városháza ellentmondásokkal teli, félrevezető kommunikációját! Azt hiszem, mindenki számára egyértelmű, szó sincs róla, hogy a polgári kormány büntetné Szegedet, épp ellenkezőleg, az ilyen polgármesteri viselkedés igencsak megnehezíti a fideszes képviselők eredményes lobbizását. Botka László minden megszólalása kontraproduktív, és ezzel árt városunknak, hiszen ezt Budapesten is olvassák, és ott is tudják, hogy mi és hogyan történt!”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.