Kultúra

Óriás "injekciós tűvel" dolgoznak a Tornyai-múzeumnál

Óriás "injekciós tűvel" dolgoznak a Tornyai-múzeumnál

2011. január 11., kedd
Óriás "injekciós tűvel" dolgoznak a Tornyai-múzeumnál

Hetek óra folyik a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum kibővítése, felújítása. A napokban speciális, „óriás injekciós tűvel” fecskendeznek cementes folyadékot a már meglévő épületek alá.

A Tornyai János Múzeum komplex látogatóbarát fejlesztése nyomán egy háromszintes interaktív bemutatóhely jön létre a múzeum és a mellette lévő bérház közötti foghíjtelken. Új, bejárati portál épül; a földszinten és az emeleten időszaki kiállítótereket alakítanak ki. A dél-alföldi régióban egyedülálló látványraktárban helyezik el a szakemberek a látogatók elől eddig elzárt, kiemelkedő jelentőségű régészeti, néprajzi, képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményt. Az új terekben látogatóbarát technológiát és szolgáltatásokat hoznak létre: audio-guide rendszert, érintő képernyős infoterminálokat, integrált látogatómenedzsment rendszert alakítanak ki. A 365 milliós fejlesztést a magyar állam és az Európai Unió közel 310 millió forinttal támogatja. Október óta zajlanak a kivitelezési munkálatok a fejlesztés területén. Az eddigiekben bontási munkák zajlottak, a múzeum melléképületei bontották el. Jelenleg egy igazi 21. századi alapozási technológia, az úgynevezett jet grouting segítségével folyik az építkezés. Ez a mélyalapozási, talajszilárdítás módszer a már meglévő épületek alapjának megerősítésére szolgál. A módszer lényege, hogy egy speciális, „óriás injekciós tűvel” fecskendeznek cementes folyadékot a foghíjtelek két oldalán lévő épületek alapja alá, hogy „megalapozzák” a leendő épületet - tájékoztatott

Medgyesi Konstantin

, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.