Közélet

Nem vonják vissza a felsőoktatási törvény koncepcióját

Nem vonják vissza a felsőoktatási törvény koncepcióját

2011. január 21., péntek
Nem vonják vissza a felsőoktatási törvény koncepcióját

A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint szó sincs arról, hogy az oktatási államtitkárság által kidolgozott, azóta szakmai és társadalmi fórumokon megvitatott felsőoktatási törvény koncepcióját visszavonják – tette közzé a hirado.hu.

Dux László

közölte: a koncepció átdolgozása jelenleg is zajlik, egy-két héten belül szeretnének "egy konszenzuson alapuló, kormányhatározatra alkalmas változatot összeállítani", utána pedig a tervek szerint a tavasz második felében vagy a nyár elején a parlament elő kerül a törvény kodifikált szövege, és azt a remények szerint a nyári szünet előtt az Országgyűlés el is fogadja. A felsőoktatási törvény koncepciójának jelenlegi szakmai vitájáról megjegyezte: a tárgyaló felek között "sokkal-sokkal több a megegyezés az elképzelésekben és célokban, mint a különbözőség". A kormányzatnak a vita során az a feladata, hogy minél több véleményt meghallgasson, és utána valamilyen irányban döntsön. A törvény majdani meghozatala ugyanakkor nem azt jelenti, hogy annak minden sora szeptembertől hatályba lép, mert ez technikailag nem lenne lehetséges, és jogszabályellenes is lenne. Idén ősszel azért van szükség egy új felsőoktatási törvényre, mert ez megadja a jogi alapját a felsőoktatást érintő 2012-es költségvetés szervezésének - hívta fel a figyelmet. A helyettes államtitkár rámutatott: a felsőoktatásban idén ősszel nem lesz még igazán mélyreható változás, a felvételi követelmények változásait csak "kellő, több éves előkészítési idő után" vezetik be. A törvénytől függetlenül ugyanakkor van egy olyan korábbi, egyéni parlamenti képviselői beadvány, miszerint 2013-tól kellene bevezetni a felsőoktatásba való bejutás feltételeként egy emelt szintű érettségi vizsgát - tette hozzá.

Forrás:

hirado.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.