Közélet

Mennyit veszíthet a nyugdíjas?

Mennyit veszíthet a nyugdíjas?

2011. január 17., hétfő
Mennyit veszíthet a nyugdíjas?

Nagyon sokan kérdezik mostanában, hogyan dönthetnek arról, érdemes-e a magánnyugdíjpénztárban maradniuk. Az általános válasz csak az lehet, hogy a ma ismert feltételekkel matematikailag senkinek sem érdemes maradnia. Persze sokan lehetnek, akik nem mérlegelnek, hanem eleve csak bizalom, vagy éppen bizalmatlanság alapján hoznak döntést - írja az InfoRádió.

A legfőbb bizonytalanságot az jelenti, hogy a jövőben vajon tarthatóak-e a ma ismert állami nyugdíjígéretek, valamint az, hogyan fogják a magánpénztári pénzeket kifizetni. Ami a várható állami nyugdíjakat illeti, csak a 2013 utáni időszakra ismert TB-törvény alapján számolhatunk. Ha nem ez lesz a jövő, akkor persze a számítások is megváltoznak. A magánpénztári tőke járadékra váltása elméleti megközelítéssel becsülhető, de azért itt is vannak kérdőjelek. De talán mégis érdekes lehet, miről is beszélnek a számok! Azoknak a vesztesége, akik magán-nyugdíjpénztári tagok maradnak, két fő tényezőtől függ: 1. Mennyi a mostanáig elismert munkaviszonya? 2. Mekkora reálhozamot hoznak a nyugdíjpénztárak? Ennek alapján nézzük meg, mire számíthat egy végig átlagkeresettel rendelkező személy, aki 40 év szolgálati idővel menne majd nyugdíjba? Mivel a jövőben már semmiféle TB-jogosultságot nem szereznek a pénztártagok, ezért a döntés miatt elszenvedhető veszteség annál nagyobb, minél több idő van hátra nyugdíjig. És ha gyengén teljesítő pénztárban tag valaki, akkor ez a veszteség elérheti akár a visszalépéssel megszerezhető TB-nyugdíj mértékének a 70-78 százalékát is! Ezért mondjuk azt, hogy a tagok nagy többsége számára nem ajánlható, hogy pénztártag maradjon. A számok azt is mutatják, hogy ha valaki egy kiemelkedően jó hozamú pénztárban tag, vagy már csak kevés ideje van hátra a nyugdíjig, akkor a döntés miatt elszenvedhető vesztesége 20 százalék körül van. Az idősebb generációba tartozó pénztártagok esetén az is lehet a dilemma, hogy ha hamarosan nyugdíjba tudnak menni, akkor a nyugdíjpénztári követeléseiket egy összegben is felvehetik. Főként azok gondolkodhatnak el a pénztárban maradáson, akik az elmúlt évtizedben kerestek kiemelkedően sokat, viszont korábban nem. Az ő esetükben ugyanis a pénztárban komoly pénzük van, miközben a TB-veszteségük a táblázatbeli aránynál kisebb is lehet.

További részletek az InfoRádió honlapján.

(Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.