Gazdaság

Megvizsgálja a frankhitelek átváltásának lehetőségét a bankszövetség

Megvizsgálja a frankhitelek átváltásának lehetőségét a bankszövetség

2011. január 11., kedd
Megvizsgálja a frankhitelek átváltásának lehetőségét a bankszövetség

A Magyar Bankszövetség eddig egyetlen alkalommal sem mondott véleményt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kibocsátott vezetői körlevelekről, a frankhitelek euróalapúra váltását javaslóval kapcsolatban azonban az érintettek jelentős száma miatt lehet, hogy kivételt tesz - ismerteti a Világgazdaság.

A gazdasági napilapnak

Müller János

, a szervezet vezető tanácsadója elmondta, hogy egy megalapozott szakmai vélemény kialakításához több napra van szükségük a szövetség szakértőinek, mert a kérdés nem egyszerű. A PSZÁF egy pénteken kiadott vezetői körlevélben azt javasolta, hogy a magyarországi bankok tegyék lehetővé ügyfeleiknek a más devizanemben meghatározott hitelek euróalapúra történő átváltását. A felügyelet fő érve az, hogy az euró forinthoz viszonyított árfolyamának ingadozása jóval kisebb, mint a svájci franké, ezért az átváltott hitel törlesztése kiszámíthatóbbá válik. S mivel a devizaalapú hitelek csaknem 98 százaléka hosszúlejáratú, Magyarország euróövezethez történő csatlakozása előtt várhatóan jelentősen csökken, majd a csatlakozást követően pedig teljes mértékben megszűnik az árfolyamkockázat - olvasható a Világgazdaságban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.