Közélet

Megállapodás Újvidéken a vajdasági tömegsírok feltárásáról

Megállapodás Újvidéken a vajdasági tömegsírok feltárásáról

2011. január 5., szerda
Megállapodás Újvidéken a vajdasági tömegsírok feltárásáról

Vajdaság minden eszközzel segíteni fogja az 1944-es tömegsírok felkutatására alakult állami bizottság munkáját – adja hírül a Vajdaság Ma hírportál.

Az idén hivatalosan megkezdődhet a tartományban is az ártatlan áldozatokat, köztük a magyarokat rejtő tömegsírok megjelölése, és lehetséges az áldozatok exhumálása is. Az állami bizottság képviselői ebben állapodtak meg a tartományi képviselőház elnökével és a kormány alelnökével az Újvidéken megtartott találkozón. Megállapodás született arról is, hogy vajdasági albizottság alakul, amelynek feladata lesz segíteni a központi testület munkáját és a vajdasági tömegsírok feltérképezését. Az albizottság tikári teendőit Mezei Zsuzsanna, a Vajdasági Levéltár munkatársa végzi. A zárt ajtók mögött tartott megbeszélésről kiadott közlemény szerint Egeresi Sándor házelnök emlékeztetett arra, hogy a tartomány már korábban határozatban törölte el a magyarok kollektív bűnösségéről szóló határozatot, amelynek alapján a katonai közigazgatás idején, 1944 őszén több ezer magyart végeztek ki. Ezekről őszintén kell beszélni, de annak nem szabad veszélyeztetnie az európai értékeket. Minden bűntényt konkrét személyek követtek el, nem pedig egyes nemzetek, tette hozzá. Pásztor István, a kormány alelnöke kiemelte, hogy az áldozatok egyforma elbírálást érdemelnek, tekintet nélkül arra, hogy melyik nemzethez tartoznak. Részletesebb beszámoló a Vajdaság Ma

Tükör rovatában

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.