Közélet

Megállapította az OVB az országos kisebbségi választások eredményeit

Megállapította az OVB az országos kisebbségi választások eredményeit

2011. január 12., szerda
Megállapította az OVB az országos kisebbségi választások eredményeit

Megállapította az országos kisebbségi önkormányzati választások eredményeit az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén. Az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásában múlt vasárnap a hivatalosan elismert 13 kisebbség részéről 9168 elektor (olyan személy, aki tagja települési kisebbségi önkormányzatnak) vehetett részt, közülük 9018-an jelentek meg a bizottságok előtt, vagyis a részvétel rendkívül magas, 98,36 százalék volt. Az országos választásra vonatkozó szavazatokat a területi választási bizottságok számolták össze hétfőn, és az erről szóló jegyzőkönyveket eljuttatták az OVB-hez.

Az OVB szerdai ülésén a részjegyzőkönyvek alapján kiállította a választások eredményéről szóló jegyzőkönyveket, amelyek a többi között tartalmazzák az elektori jegyzéken szereplők számát, a megjelent elektorok számát, a leadott szavazatokat, az arányos mandátumelosztással kiosztott mandátumok számát, valamint a mandátumot elnyert képviselők nevét. Az eredménymegállapító határozatok ellen két napon belül a Legfelsőbb Bíróságnál lehet jogorvoslattal élni. A bolgár kisebbség 21 tagú önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Bolgárok Egyesülete kapta meg az összes mandátumot. A cigány kisebbség országos önkormányzata 53 tagú, a mandátumokból 37-et a Lungo Drom, míg 16-ot a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma szerzett meg. A görög kisebbség 21 fős országos önkormányzatában a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete 11, míg a Görög Ifjúsági Egyesület 10 mandátumot nyert el. A horvát kisebbség országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Horvátok Szövetsége kapta meg mind a 29 mandátumot. A lengyel kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 16, míg a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete 5 mandátumhoz jutott. A német kisebbség országos önkormányzata 37 tagú, s - egyedüli indulóként - valamennyi mandátumot az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület kapta. Az örmény kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 7, a Magyarországi Örmény Spjurk Egyesület 5, a Kilikia Kulturális Egyesület 4, az Arménia Népe Kulturális Egyesület 3, az Örmény Kultúra Barátainak Erzsébetvárosi Egyesülete 2 mandátumot szerzett. A román kisebbség országos önkormányzata esetében a mandátumok száma 25, ebből a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete 11, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége 10, a Budapesti Román Egyesület pedig 4 mandátumot kapott. A ruszin kisebbség 25 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége 12, a Rukisösz 7, a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület és a Ruszin Kulturális Egyesület - Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 6 mandátumhoz jutott. A szerb kisebbség országos önkormányzata 21 tagú, a Szegedi Helyi Szerb Közösség 15, míg a Srpski Forum Egyesület listája 6 mandátumot kapott. A szlovák kisebbség 29 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója 15, míg a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet - Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja - Dél-Alföldi Szlovákok Szervezete listája 14 mandátumot szerzett. A szlovén kisebbség országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Szlovének Szövetsége kapta meg mind a 15 mandátumot. Az ukrán kisebbség 21 tagú önkormányzatában a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület 13, míg a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület 8 mandátumhoz jutott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.