Közélet

Magyarország nem fogadja el az elnökségi jogainak korlátozását

Magyarország nem fogadja el az elnökségi jogainak korlátozását

2011. január 13., csütörtök
Magyarország nem fogadja el az elnökségi jogainak korlátozását

Magyarország nem tudja elfogadni a magyar EU-elnökségi jogok korlátozását célzó javaslatokat, még akkor sem, ha azokat egy olyan fontos, kiemelt barátja és partnere teszi, mint Németország – közölte Németh Zsolt külügyi államtitkár csütörtökön Budapesten a német kollégájával.

„Leszögeztem, hogy ezt a magunk részéről elfogadhatatlannak tartjuk, akármilyen jók is a magyar–német gazdasági és politikai kapcsolatok” – tájékoztatta

Peter Ammon

német külügyi államtitkárral folytatott megbeszélése után

Németh Zsolt

az MTI-t. A magyar diplomata kifejtette: azok a belpolitikai jellegű viták, amelyek Németországban a magyarországi médiakérdést övezték, semmiképpen sem járhatnak azzal, hogy

Werner Hoyer

külügyi államminiszter véleményéhez hasonló kormányzati álláspontok fogalmazódjanak meg. Werner Hoyer a dpa német hírügynökség január 4-i jelentése szerint kijelentette: a német kormány ellenzi, hogy Magyarország EU-elnökként a keleti partnerországokkal médiaügyekről tárgyaljon. A magyar Külügyminisztérium válaszul közölte: a kormány határozottan elutasít minden olyan megnyilatkozást, amely kétségbe vonja a magyar uniós elnökség cselekvőképességét és az elnökségi feladatok korlátozásának lehetőségét veti fel. Németh Zsolt az MTI-nek csütörtökön azt mondta: Hoyer utólagosan jelezte, ő nem szólított fel a magyar EU-elnökségi jogok korlátozására, csak ennek logikai lehetőségét vetette fel. Az államtitkár szerint fontos, hogy Berlin is teljes mértékben elfogadhatónak és megnyugtatónak tartja: az Európai Bizottság és a magyar kormány együttes ülésén közös megközelítés született arról, hogy az EU elvégzi a médiatörvény vizsgálatát, és Magyarország kész az EU javaslatait elfogadni.

Forrás:

mno.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.