Bulvár

Magyar 5000-es lehet az év érméje

Magyar 5000-es lehet az év érméje

2011. január 2., vasárnap
Magyar 5000-es lehet az év érméje

Az amerikai KP Numismatics kiadó ismét meghirdette az Év érméje díjakat, és ismét tartanak online közönségszavazást is. Ezt, mióta ilyen van, mindig magyar érme nyerte. Most egy ötezres lehet a befutó, ha kellően gyorsak vagyunk, a közönségszavazás ugyanis január 2-án véget ér - írja az index.hu.

Negyedik éve írja ki a közönségszavazást az Év érméje pályázaton a világ egyik legnagyobb numizmatikai kiadója, az amerikai Krause. Az első három alkalommal magyar érme nyert, és az online szavazáson idén is befuthat egy magyar pénz. Ezúttal a magyar világörökség sorozatban megjelent Budapest elnevezésű érme került be a listára, egyebek mellett szlovák, francia, német és japán érmék közé. Szavazni előzetes regisztráció után január 2-ig lehet

ITT

. A most a közönségszavazás döntőjébe jutott érme 2009 szeptemberében jelent meg, a magyar főváros világörökségi területeit mutatja be. Az emlékérme előlapján, kötelező éremképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett az Andrássy út ábrázolása látható, bal oldalon az Operaházzal, jobb oldalon a volt balettintézet palotájával. Az emlékérme hátlapján a pesti Duna-part Lánchíd és Margit-híd közé eső részének Buda felőli ábrázolása látható, előtérben a tabáni plébániatemplommal. A felső köriratban a „BUDAPEST” felirat olvasható. A plébániatemplom ábrázolásától jobbra az érmét készítő

Fritz Mihály

tervezőművész mesterjegye található. Az év érméje közönségszavazáson idén a 2009-ben vert érmékből választják ki a legszebbet. Először a 2006-ban megjelent érmék közül döntöttek online szavazáson a laikus érmekedvelők a kedvencről. Akkor az 1956-os forradalom emlékére kiadott 50 forintos érme volt a befutó. A következő évben a gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüstérme nyert, míg a legutóbbi szavazás eredményeként idén januárban a tokaji borvidéknek szentelt szintén ezüst szintén 5000 forintos érme győzött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.