Közélet

Lassú apadás kezdődött a Tisza alsó szakaszán

Lassú apadás kezdődött a Tisza alsó szakaszán

2011. január 4., kedd
Lassú apadás kezdődött a Tisza alsó szakaszán

Lassú apadás kezdődött a Tisza alsó szakaszán, a vízszint csökkenése azonban a folyó felső szakaszáról érkező újabb árhullám miatt mérséklődni fog. A belvízzel elöntött terület nagysága nem változott, a becslések szerint 833,5 négyzetkilométer - közölte Kozák Péter, a regionális vízügyi igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

Az igazgató tájékoztatása szerint az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) területén a Hármas-Körös torkolati szakaszán, valamint a Tisza mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszán másodfokú, a szegedi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az árvízi védekezésben 260-an vesznek részt, ők főként figyelőszolgálatot látnak el, de munkájukat nehezíti, hogy a burkolatlan töltésszakaszok sok helyütt járhatatlanok. A hótakaró miatt nehéz megbecsülni a belvízi elöntés nagyságát, a becslések szerint az Alsó-Tisza vidékén 833,5 négyzetkilométert boríthat belvíz, ebből 272,5 négyzetkilométer vetés, 253,5 négyzetkilométer pedig szántó - közölte a szakember, hozzátéve, hogy a héten várható felmelegedést követően az elöntés nagysága tovább nőhet. A belvíz gyorsabb levezetése érdekében 17 munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat, vágják a nádat. A harmadfokú készültség mellett üzemelő 28 szivattyútelepen átemelt víz mennyisége naponta 4,4 millió köbméter. A belvíz elleni védekezésben 230 ember vesz részt. A vízgazdálkodási társulásoknál másodfokú készültség mellett folyik a munka. Összesen 41 településen van érvényben helyi vízkár-elhárítási készültség, a legrosszabb a helyzet Csanyteleken, Csongrádon, Kunszentmártonban és Pálmonostorán, ahol harmadfokú a készültség. A közelmúltat tekintve 2000 januárjában volt a legnagyobb - 1080,5 négyzetkilométer - az elöntött terület az Atikövizig területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.