Kultúra

Kulturális programok kísérik a magyar EU-elnökséget

Kulturális programok kísérik a magyar EU-elnökséget

2011. január 1., szombat
Kulturális programok kísérik a magyar EU-elnökséget

Egyedi Herendi-váza, belvárosi diplomatakalauz, Európa Pont a Millenárison - néhány az idei első félév magyar EU-elnökségét kísérő alkotások, kiadványok, népszerű helyszínek közül, amelyek mellett számos időszaki kulturális program is színesíti majd a következő hat hónapot a fővárosban és országszerte.

Magyarország európai uniós elnökségének fél éve alatt itthon és külföldön mintegy 300 kulturális programot tartanak; a rendezvények - elsősorban koncertek, kiállítások és konferenciák - többségének helyszíne Budapest lesz. Az elnökség alatt kiemelt helyet foglal el a Liszt-év programsorozata. Az EU-elnökség számos tanácskozásának helyet adó gödöllői királyi kastélyban állítják ki először azt a színpompás, 25 kilogrammos herendi vázát, amelyet a Herendi Porcelánmanufaktúra kifejezetten a magyarországi elnökség tiszteletére készített. Budapest Lipótváros-Belváros önkormányzata My Walk - Az én sétám címmel angol nyelvű belvárosi kalauzt állított össze az uniós elnökség idejére Magyarországra érkező küldöttségeknek. Januárban a budapesti Millenáris Parkban nyílik meg az Európa Pont, mely egyszerre lesz európai uniós információs központ, könyvtár, találkozóhely, valamint kapocs az állampolgárok és az EU intézményei között. A rendezvények között kiemelt szerepet kapnak a kulturális események: különböző témájú fórumokat, vitákat, kiállításokat, előadásokat, filmvetítéseket, kisebb koncerteket, nyílt napokat is rendeznek majd. A január 8-án és 9-én megrendezendő nyitóhétvégén filmvetítések, bábelőadás, tánc- és drámafoglalkozások mellett koncertek is várják az érdeklődőket. A további programok közé tartozik az Art Nouveau címmel január 20-tól Barcelonában, Brüsszelben és Budapesten, Európa három leghíresebb szecessziós városában megnyíló szabadtéri kiállítás, a városligeti Csónakázó-tavon május 1. és szeptember 30. között Művészet a tavon címmel megrendezendő kortárs szoborkiállítás, hét határon túli magyar város - Sepsiszentgyörgy, Eszék, Magyarkanizsa, Nagyszőlős, Lendva, Párkány, valamint Alsóőr és Felsőőr - bemutatkozása a május 9-i Európa-napon, a május 28-án országszerte megrendezendő "szomszédünnep", valamint a magyar EU-elnökség kiemelt témájával, a Duna-stratégia kulturális kérdéseivel foglalkozó Kultúrfolyam programsorozat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.