Közélet

Kroes üdvözli, hogy a magyar kormány kész módosítani a médiatörvényt

Kroes üdvözli, hogy a magyar kormány kész módosítani a médiatörvényt

2011. január 31., hétfő
Kroes üdvözli, hogy a magyar kormány kész módosítani a médiatörvényt

Üdvözölte Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekért is felelős alelnöke, hogy a magyar kormány egyértelműen jelezte levelében: szükség esetén kész módosítani a médiatörvényt.

A holland biztos megerősítette, hogy a bizottság megkapta megkeresésére a kormány válaszát

Navracsics Tibor

miniszterelnök-helyettestől. Üdvözölte azt is, hogy a magyar hatóságok "elérhetők" a levélben jelzett témák megvitatására. Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője viszont egyáltalán nem tartja kielégítőnek a választ. Sajtóhírekre hivatkozó, hétfő esti közleményében

Guy Verhofstadt

úgy vélte, a Brüsszelbe küldött levélben továbbra sincs válasz a "fő vádra". "A kérdés nem csupán a médiatörvény technikai jellegű kiigazításaira vonatkozik, hanem a törvény alapvető módosítására" - áll a közleményben, amely szerint "egyértelműen téves" a kormánynak az az érvelése, hogy a törvény megfelel a regisztrációval, pluralitással és az eredetországgal kapcsolatos EU-szabályoknak. Verhofstadt szerint nincs olyan EU-tagország, ahol minden médiát előre regisztráltatni kell. Lehet, hogy ez nem ütközik magába az uniós audiovizuális irányelvbe, de egyértelműen sérti az alapjogi EU-charta sajtószabadságot garantáló 11-es cikkelyét - emelte ki a belga EP-képviselő. Az eredetország elvét pedig csak nagyon meghatározott területeken lehetséges mással helyettesíteni, nem pedig általánosított módon, ahogyan azt a magyar törvény teszi - vélte. "Ha a magyar kormány nem képes megérteni az ügy súlyosságát, továbbra sem kívánja megtenni a szükséges módosításokat, és nem vesz tudomást az EBESZ bíráló értékeléséről, az ALDE csoport (a liberális EP-frakció) az Európai Bizottság állásfoglalását fogja kérni annak elérésére, hogy fokozza a nyomást a kormány elleni hivatalos eljárás kezdeményezése érdekében" - áll a közleményben, amely szerint Verhofstadt határozott véleménye továbbra is az, hogy jelenlegi formájában a médiatörvény sérti az EU alapelveit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.