Közélet

Kovács László: Idő kell, hogy az MSZP lemossa a korrupció bélyegét

Kovács László: Idő kell, hogy az MSZP lemossa a korrupció bélyegét

2011. január 28., péntek
Kovács László: Idő kell, hogy az MSZP lemossa a korrupció bélyegét

Az Európai Parlamentben Orbán Viktort, és nem Magyarországot bírálták – jelentette ki az MSZP-alelnök Kovács László, a szegedi Szegfű Klubban megtartott Baloldali Páholy című rendezvénysorozat első előadásán, csütörtökön este. A korábbi külügyminiszter és uniós biztos szerint a magyar miniszterelnök politikája ellentétes az Európai Unió értékrendjével.

Az Európai Unió nemcsak gazdasági közösség, hanem értékközösség is egyben mely többek között a demokráciát, a jogállamiságot és a szabadságot is védelembe veszi - mondta

Kovács László

. A szocialista politikus szerint így érthető, ha a tagállamok képviselői szóvá teszik, ha valamelyik ország megsérti ezeket az elveket. Az Európai Bizottság egykori tagja hangsúlyozta: az Európai Parlamentben nem Magyarországot, hanem

Orbán Viktort

és politikáját érték bírálatok.

Orbánt és kormányát Orbán és kormánya járatja le?

Kovács László kiemelte: az MSZP eredményes EU-elnökségben érdekelt, így pártja kiáll a kormány azon intézkedései mellett, amelyek egy sikeres magyar soros-elnökség megvalósulásához vezethetnek. Az ellenzéki politikus példaként a Duna Stratégiát, a romaprogramot, valamint az energiabiztonság megteremtésének kezdeményezését hozta fel. Ezeket a kérdéseket mind a 27 tagállam fontosnak és támogathatónak tartja – mondta az MSZP alelnöke. Kovács László hozzátette: a szocialista párt ugyanakkor megpróbálja távol tartani a kormányt olyan döntések meghozatalától, amelyek a sikeres uniós elnökség útjában állnak, így szót emeltek többek között a médiatörvény ellen is. A volt külügyminiszter szerint „Orbán Viktort és kormányát Orbán Viktor és kormánya járatja le”, nem pedig az MSZP által megfogalmazott bírálatok. A szocialista párt elnöke kijelentette: nevetségesnek tartja a Fidesz kommunikációját, mely szerint az MSZP áll a kabinetet bíráló külföldi sajtótermékek és politikusok mögött.

A koronának a múzeumban a helye

Kovács László a közönség kérdéseire válaszolva kifejtette: egy köztársaságban abszurd dolog a Szent Korona-tanra hivatkozni, és egyetért azzal a hozzászólóval, aki szerint a koronának a múzeumban és nem az Országgyűlésben lenne a helye. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: úgy véli, hogy a tavaszi alkotmányozás a médiatörvény elfogadásakor tapasztalható vitával fog járni. A kettős állampolgárságra irányú kérdéssel kapcsolatba pedig kijelentette: fontos dolognak tartja a határon túli magyarok állampolgársághoz való jutását, azonban a szavazati jog - lakóhely nélküli - megadásával nem ért egyet. Aki nem itt él, az nem viseli a szavazatának a következményeit, és a választása az életére sem lesz hatással – tette hozzá Kovács László. A korábbi külügyminiszter a szocialista párt népszerűségvesztésével kapcsolatos megjegyzésre reagálva kifejtette: a választási vereséghez a kormányzati kommunikáció hibái és a világválság bekövetkezése mellett a Fidesz hazugságai is hozzájárultak. Az MSZP alelnöke szerint idő kell ahhoz, hogy a párt lemossa magáról a korrupció bélyegét, és ehhez az ellenzéki szerep is segítséget nyújthat.

Gömbicz Nándor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.