Közélet

Kötelező dioxinvizsgálatot rendelt el a vidékfejlesztési miniszter

Kötelező dioxinvizsgálatot rendelt el a vidékfejlesztési miniszter

2011. január 19., szerda
Kötelező dioxinvizsgálatot rendelt el a vidékfejlesztési miniszter

A vidékfejlesztési miniszter elrendelte a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a német dioxin botrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el szerdán, a korlátozás 2011. február 28-ig tart - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A minisztérium közleménye leszögezi: az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy Magyarországra nem került sem dioxinnal szennyezett tojás, sem dioxinnal szennyezett hús illetve húskészítmény, ennek ellenére a miniszter - összhangban a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) állásfoglalásával - teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be. A miniszteri határozat értelmében minden élelmiszer-vállalkozó, aki közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó, friss, vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt, illetve élő sertést hoz Magyarország területére, köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes hatóságnál. A határozat azt is rögzíti, hogy valamennyi élelmiszer-vállalkozó saját költségén köteles megvizsgáltatni a 2010. november 12. után beérkezett német származású friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt, illetve a Németországból származó élő sertésből származó húst dioxintartalmát. A termék csak akkor hozható forgalomba, illetve dolgozható fel - a német minta szerint elrendelt vizsgálat alapján -, ha az illetékes magyar hatóság laboratóriumi ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult. A közlemény kitér arra is, hogy a beérkező sertéshús, húskészítmény kizárólag az illetékes hatóság munkatársának jelenlétében és csak hivatalos munkaidőben szállítható és rakodható ki. Minden élelmiszer-vállalkozó köteles a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó állati eredetű élelmiszer, illetve takarmány forgalmazása során fokozott körültekintéssel eljárni, amiatt, mert az élelmiszer-, illetve takarmány-vállalkozók elsődleges felelőssége az általuk gyártott, illetve forgalmazott termékek biztonságának garantálása. Az Európai Unió gyorsriasztási rendszere (RASFF) megbízható információkkal látja el a tagállamokat, ennek alapján egyik országban sem rendeltek el teljes tilalmat a német húsok importjára - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.