Bulvár

Kisebb utórengések voltak az országban (FRISSÍTVE)

Kisebb utórengések voltak az országban (FRISSÍTVE)

2011. január 30., vasárnap
Kisebb utórengések voltak az országban (FRISSÍTVE)
A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak - mondta el Tóth László szeizmológus. Hozzátette, hogy a földrengéseket követően egyre ritkábban és egyre kisebb erősségű utórengések még akár néhány hétig is jelentkezhetnek. A térségben ma hajnalban, 0 óra 20 perckor egy 2,1-es erősségű, 13 óra 32 körül pedig egy egy újabb, ezúttal közel 3-as nagyságú utórengés volt. A GeoRisk Földrengéskutató Intézet Várpalota és Zirc között található Tés községben lévő szeizmométerén jól látható a hajnali és a délutáni földmozgás nyoma, de számos kisebb rengés is megfigyelhető. Tóth László az intézet munkatársa portálunknak telefonon elmondta, hogy ezek a földmozgások még hosszabb ideig, de már csak műszerekkel lesznek észlelhetők. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: az ingatlanokban csak kisebb károk keletkeztek. Elsősorban Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyéből érkeztek bejelentések falrepedésekről, megdőlt kéményekről. Személyi sérülés nem történt, lakhatatlanná egyetlen épület sem vált, kiköltöztetni sem kellett senkit. Egyedül Vértesszőlősön bontották le egy ház kéményét, a dőlés megelőzése érdekében.
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a földrengésben érintett megyék 104-es segélyhívó vonalán szombaton este számos bejelentés érkezett. Elsősorban a Komárom-Esztergom megyében élő magas vérnyomásos és idős, légzési elégtelenséggel küzdő betegek kérték a mentők tanácsait, többen az izgalom miatt ellátásra is szorultak. A mentők az esetleges újabb rengésre felkészülve is intézkedéseket tettek, egy tömeges baleseti egységet (mely sok sérült ellátásra alkalmas felszereléseket tartalmaz) szombaton 19 órakor Tatabányára vezényeltek, a régió szabadnapos dolgozóit pedig otthonukban értesítették az esetlegesen várható riasztásukról. Újabb beavatkozásra azonban az éjszaka folyamán szerencsére nem volt szükség - tették hozzá. Az oroszlányi és a tatabányai mentőállomás épületében ugyan károk keletkeztek, a mentők munkáját, a betegellátást azonban ezek nem veszélyeztetik - áll a közleményben. Tóth László korábbi ismertetése szerint a földrengés szombaton 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt. Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.

A fővárosi Duna-hidak nem károsodtak a földrengésben

A szombat esti, 4,7 erősségű földrengésben nem károsodtak a fővárosi Duna-hidak és aluljárók - állapította meg a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) vizsgálata, amelyet a főpolgármester és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)intézkedése nyomán végeztek el szombat éjjel. A BKK szerint a fővárosban a földrengés után az útellenőrök folyamatosan ellenőrzik a közel 300 hidat és aluljárót, hogy felmérjék a rengések utáni esetleges károsodásokat. Az FKF Zrt. útellenőri szolgálata az ellenőrzések során a Duna-hidakon és nagyobb felüljárókon károsodást, repedést nem észlelt - áll a közleményben. Az útellenőrök vasárnap és hétfőn is folytatják az ellenőrzéseket. A BKK és az FKF vezetése állandó kapcsolatban áll az útellenőri szolgálattal és hiba észlelése esetén dönt statikus szakértő bevonásáról, az esetleges forgalomkorlátozás elrendeléséről. Az FKF Zrt. 24 órás ügyeletéhez sem érkezett bejelentés károsodásról vagy bármiféle hibáról a földrengés óta eltelt időszakban.

Legtöbb kár: Oroszlány, Kecskéd, Vértessomló, Várgesztes

Oroszlány mellett Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár a szombati földrengést követően - hangzott el a védelmi bizottság ülésén Oroszlányban. Takács Károly oroszlányi polgármester elmondta, hogy több panel épületen fedeztek fel repedéseket a szemle során, illetve megrongálódott több régi épület kéménye is. A kárbejelentéseket folyamatosan fogadják. Kecskéden szinte minden épületen található hajszálrepedés, de komolyabb károkról nem kapott információt Grúber Zoltán polgármester. Vértessomlón délelőtt a helyi tűzoltók is segítettek a károsodott kémények lebontásában, a balesetveszély megszüntetésében. A faluban 21 ingatlanban keletkeztek repedések, elsősorban az idősebb épületeken - mondta Hartdégen József polgármester. Menoni Gabriella, Várgesztes polgármestere az ülésen elmondta, hogy a település nemrég felújított templomának falain komoly repedések jelentek meg a földrengés nyomán, az épületet jelenleg statikus vizsgálja. A védelmi bizottság ülésén Bokod, Dad és Szákszend polgármestere nem számolt be számottevő károkról. A bizottság következő, összegző ülését kedden tartják az oroszlányi városházán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.