Közélet

Hogyan és mikor lesz költségvetése Szegednek?

Hogyan és mikor lesz költségvetése Szegednek?

2011. január 18., kedd
Hogyan és mikor lesz költségvetése Szegednek?

Ahogy azt Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok a tavalyi év utolsó rendes közgyűlése előtt világossá tette: frakciója nem támogat olyan költségvetési koncepciót, amely nem a kormány által meghatározott gazdaságpolitikai célokhoz igazodik, így a december 10-i közgyűlésen nem is ment át a városházi előterjesztés. A későbbi rendkívüli közgyűlésre sem készült új változat, s félő, hogy nem is fog. A polgármester már a részletes költségvetés-tervezetet fogja a városatyák elé vinni februárban. Milyen mozgástere van ebben a helyzetben a Fidesz-KDNP-nek?

„Nincs elfogadott költségvetési koncepció, mert a szocialista polgármester nem hozta vissza a közgyűlés elé. Én már novemberben nyilatkoztam arról, hogy

milyen irányvonalak mentén tudjuk elképzelni a tervezetet

. Csak olyan koncepciót tudunk támogatni, amely a kormány költségvetési elképzeléseit, gazdasági irányelveit alapul veszi. Amit decemberben beterjesztettek, nem ilyen volt, hanem az eddigi, minden évben elfogadott, s most aktualizált, újrakozmetikázott klón” – nyilatkozta portálunknak a politikus.

Póda Jenő

hozzátette, törvény mondja ki, hogy a költségvetési koncepció elkészítése kötelező a költségvetés elfogadása előtt, arról azonban már nem rendelkezik, hogy mi történik akkor, ha ezt nem fogadja el a közgyűlés, s végül nem készül el a módosítása sem. „Tehát a törvény betűje szerint nem kell feltétlenül újra a közgyűlés elé terjeszteni, de a törvény szelleme szerint azonban nyilvánvaló, hogy igen.”

A 2010-es év a választáscentrikus költségvetésé volt

A gazdasági tanácsnok elmondta, hogy a Fidesz-KDNP azért nem készített módosító indítványokat, illetve dolgozta át a koncepciót, mert egyszerűen nincs rá apparátusa. „A városháza köztisztviselőinek a feladata ezt elkészíteni, a munka rendjét és menetét mi nem kívánjuk felborítani, a munkát pedig a polgármester és a jegyző irányítja, a gazdasági tanácsnok felügyeleti jogkört gyakorol. Egyébként, ha lenne olyan koncepciója a városházának, amiről úgy gondolják, hogy a többség támogatja, akkor biztos behozták volna a közgyűlésre, így azonban elég valószínű, hogy a régi, egyébként a többség által elutasított koncepció alapján fognak kidolgozni egy részletes költségvetést. Ezzel azt kockáztatja a városvezetés, hogy hasonlóan a koncepcióhoz, annak részletes kidolgozását sem fogja támogatni a közgyűlés. A másik lehetőség, hogy megváltoztatják ezt a koncepciót, és így dolgozzák ki a költségvetést. Azonban mi így sem tudunk beleavatkozni a folyamatba, ezért ebben az esetben is nagy a kockázata annak, hogy a közgyűlés nemmel szavaz. Azt szeretnénk, ha az észrevételeink szerint átdolgozott koncepció visszajönne” – érvelt a tanácsnok.

Elárulta, hogy hamarosan lesz egy egyeztetésük a városházán ez ügyben

Solymos László

alpolgármesterrel, s reméli, hogy előrébb jutnak majd az ügyben. „A mi szempontjaink változatlanok. Megfelelő takarékossággal kell hozzáállni az évhez. A takarékosság első lépését magának az önkormányzatnak szükséges megtenni például a bürokrácia csökkentésével, ezzel példát mutatna az önkormányzat a többi intézményének is. Ugyanakkor vállalkozásbarát, gazdaságélénkítő s ezzel munkahelyteremtő költségvetési politika a kívánatos. Bizonyos körülmények gyökeresen megváltoztak országszerte, így ezekhez alkalmazkodni kell, ráadásul a 2010-es évi költségvetés erősen választáscentrikus volt. A korábbi években mindent fényesre csiszoltak, s majd most jelentkeznek több területen a negatív következmények. Amit már most tudunk, hogy egyes cégektől a tavalyi bázison kérték be az idei üzleti terveket, tehát egy az egyben a tavalyi elvek szerint, még az inflációs korrekciókat sem végezhették el, holott a díjemeléseknél ezt érvényesítették.”

A város büdzsé nélkül is működhet

Póda Jenő arról is beszélt, jelenleg egyeztetnek, hogy milyen mozgástere lehet az előkészítő folyamatokban a Fidesz-KDNP frakciónak. Alternatív költségvetés nem készül, mert – ahogy azt már fentebb említette – nincs hozzá másik köztisztviselői apparátus. „A városházi tervezetet szeretnénk megfelelőre formálni. Lesznek-e módosító indítványok? Ez pedig annak a függvénye, milyen állapotban lesz a majdani beterjesztés. Ha olyan, hogy érdemben lehet javítani, és bizonyos súlypontok áthelyezésével, de az egyensúlyi állapot megtartásával lehet rajta igazítani, akkor van értelme, és célszerű is. De ha például bizonyos politikai szempontok túlhangsúlyozásával íródott a költségvetés, vagy egészen új elemeket tartalmaz, az már nehezebb kérdés. Abban a szakaszban, amikor mi kézhez kapjuk a tervet, bizonyos egyensúlyi pontok már rögzültek. Ekkor már valahova pénzt tenni csak úgy lehet, ha máshonnan leveszünk. Ezt a vitát szeretnénk elkerülni. Az igazán fontos dolgok itt tényleg a részletekben rejtőznek. Azt már részben látjuk, hogy mi a helyzet egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodásánál, de hogy mi történik az intézmények belső életében vagy a hivatal működésénél, arról még nincs pontos képünk. Nem tekinthettünk bele fontosabb szerződésekbe sem, az átvilágításnál pedig még nem jutottunk el oda, hogy hova futnak ki az elhúzódó nagyprojektek, milyen hatásuk van a költségvetésre. Attól elzárkóznék, hogy az utolsó pillanatokban találkozzunk a büdzsé tervezetével, mert akkor nem tudjuk majd felelősségteljesen megszavazni azt, s a városnak nem lesz költségvetése. Tehát elemi érdeke a városvezetésnek, hogy az előkészítési folyamatokba bevonjon minket” – szögezte le Póda Jenő. Hozzátette: elvben a város költségvetés nélkül is működhet, volt már rá példa, de nem ez a cél, s reméli, nem az a politikai törekvése a polgármesternek, hogy ha az előző évek rossz gazdálkodása miatt nehéz helyzetbe kerül a város, akkor ő egy politikai konfliktust kreálhasson, és ez által próbálja továbbhárítani a felelősséget… Nehéz a folyamat, sok türelem kell hozzá, a városháza három és fél hónap alatt irodát, sőt névjegykártyát sem biztosított gazdasági tanácsnokának.

Dobó Csaba - Pintér M. Lajos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.