Közélet

Hódmezővásárhely mindenben támogatja a magyar állampolgárrá válást

Hódmezővásárhely mindenben támogatja a magyar állampolgárrá válást

2011. január 6., csütörtök
Hódmezővásárhely mindenben támogatja a magyar állampolgárrá válást

Mintegy 20 ezer határon túli, illetve a világ más tájain élő magyart segít állampolgársághoz jutni Hódmezővásárhely; a város által korábban tiszteletbeli polgárrá fogadott érintettek akár állampolgári esküt is tehetnek a településen - jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón a dél-alföldi város alpolgármestere.

Mint

Kószó Péter

(Fidesz) kifejtette: Hódmezővásárhely képviselő-testülete már 2005 elején elkötelezte magát a határon túl élő magyarok mellett. Miután a 2004. december 5-ét követő népszavazás eredményeként a határon túl élő magyarok nem kaphattak segítséget a kettős állampolgárság megszerzésében, Hódmezővásárhely képviselő-testülete határozatban rögzítette: tiszteletbeli polgárává fogad minden határon túl élő magyart, aki azt igényli. Az alpolgármester közlése szerint a felhívásra rengetegen jelentkeztek, mára mintegy 20 ezer tiszteletbeli polgára van Hódmezővásárhelynek a világ minden tájáról. Legtöbben Erdélyből jelentkeztek, a második helyen a vajdaságiak vannak, őket követik a felvidéki magyarok, majd a kárpátaljaiak. Mellettük érkezett megkeresés Ausztráliából, Hollandiából, Franciaországból, Finnországból, Belgiumból, sőt még Izraelből is kérték a címet. Hódmezővásárhely önkormányzata most levélben keresi meg valamennyi tiszteletbeli polgárát és testvérvárosait, hogy segítséget nyújtson a magyar állampolgárság megszerzésében. A városban a tájékoztatás mellett akár adminisztrációs segítséget is kapnak az érdeklődők, de lehetőséget biztosítanak arra is, hogy ünnepélyes keretek között állampolgári esküt tegyenek az érintettek - sorolta a lehetőségeket Kószó Péter. Ez utóbbira már érkezett is felkérés: a vajdasági Zenta polgármestere már jelezte, hogy miután a településen tömegével jelentkeznek a kettős állampolgársági eljárásra az emberek, szeretnék az állampolgársági esküt Hódmezővásárhelyen letenni - mondta az alpolgármester. Ismertetése szerint az eljárás során három-négy hónap telik el, míg valaki megkapja az állampolgársági okiratot, s azután ünnepélyes keretek között tehetik le az esküt a dél-alföldi városban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.