Kultúra

Gyulay Endre új könyve az imáról és a szentségekről + FOTÓK

Gyulay Endre új könyve az imáról és a szentségekről + FOTÓK

2011. január 26., szerda
Gyulay Endre új könyve az imáról és a szentségekről + FOTÓK
Didaktikus, lelkigyakorlatos útmutatás; segédeszköz a gyakorlati lelkipásztorkodáshoz; vagy gondolatfüzér, amely útra hív és útra vezet - így vezette fel Miklós Péter történész, teológus Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök új könyvét, mely „Imaéletünk és szentségeink” címmel jelent meg a Bába és Társa Kiadó gondozásában. A könyv története régen született. "Volt Magyarországon olyan 'szép idő', amikor a vallást és a vallásos embereket olyan nagyon nem becsülték meg. Szegedre kerültem a hittudományi főiskolára tanítani, akkor az államegyházi megbízott felkeresett, hogy vegyem tudomásul, hogy kispapokhoz vagyok küldve, ez pedig egyetemi város, semmi dolgom nincs azokkal. Valóban eltelt legalább egy hónap, mire sikerült egy kiscsoportot összehozni. Velük minden nyáron a Balaton mellett végeztünk egy lelkigyakorlatot, minden évben más témával" - mesélte Gyulay Endre. A mostani kötet két nyár anyagát tartalmazza. A háromnapos lelkigyakorlatokon négy előadás hangzott el; egy-egy előadást félórás-órás csendek követtek. Ezek után beszélgetés folyt arról, miként élték meg a témát. Délután kezdődött elölről. Két kötetet kiadott már a Korda két évvel ezelőtt. A Bába és Társa Kiadónál nemrég megjelent a hívek körében végzett lelkigyakorlatról szóló könyv is, mely után ez a kötet is megtalálja a helyét a Gyulay-életműben.

Taníts minket imádkozni

A címek mindent elmondanak. A kötet egyik témája az imádság. Ez a rész arról szól, milyen kapcsolatot és hogyan lehet építeni Istennel. A püspök elmondta: "Az előszóban utalok a téma apropójául szolgáló történetre. Az egyik professzor felesége egyszer azzal a panaszával fordult hozzám, hogy nem tud imádkozni. A kisgyerek is tud kenyeret kérni - válaszoltam. 'Szabad? Nemcsak szöveget szabad mondani?' - kérdezte." A könyv keletkezésének ideje körül zajlott a második vatikáni zsinat, amely teljesen új szemléletmódot hozott, például a szentségekkel kapcsolatban is. A szerző azt vette számba, mi az, ami a zsinat után egy-egy szentséggel kapcsolatban fontos egy keresztény ember életében. Arról szól ez a rész, hogy a szentségek milyen formában hatnak és hogyan kell részt vennie bennük az embernek. Ez a kötet nem való azoknak, akiknek semmiféle hite nincsen - szögezte le a püspök. Nem a hitet kezdi el alapozni - mint Gyulay Endre dómbeli vasárnaponkénti beszédsorozata -, hanem olyanoknak szól, akik már hívők, de el kellene mélyedniük a lelki életben. Az idén egyébként a Szent István Társulatnál egy másik kötete is megjelent a püspöknek a szentmiséről "Ámentől ámenig" címmel, amely azt taglalja, hogy mi a szentmise, és hogyan kell az otthonról való elindulástól a mise végéig megélni a lelki alkalmat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.