Közélet

Folyamatos a belvíz elleni küzdelem + FOTÓK + VIDEÓ

Folyamatos a belvíz elleni küzdelem + FOTÓK + VIDEÓ

2011. január 23., vasárnap
Folyamatos a belvíz elleni küzdelem + FOTÓK + VIDEÓ
Bár az utóbbi sajtóhírek arról szóltak, hogy nagyon lassan elkezdett csökkenni a belvízzel elöntött területek nagysága, a megyében még mindig több helyütt intenzív a védekezés, és a napokban még kitelepítéseket is kellett eszközölni a rendkívüli belvízhelyzet miatt. A becslések szerint az Alsó-Tisza-vidéken jelenleg 841,5 négyzetkilométer fekszik belvíz alatt. Többek között a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a települések közvetlen közelében javult a belvízi helyzet, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) területén azonban még mindig 281,5 négyzetkilométer vetés és 250 négyzetkilométer vetést borít víz. Tizenkilenc településen első-, harminc településen másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben, négy helyütt – Csanyteleken, Csólyospáloson, Csongrádon és Pálmonostorán – pedig a legmagasabb fokozat mellett folyik a védekezés. Az elmúlt években 2000 januárjában volt a legnagyobb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött terület az Atikövizig területén. Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a megyében a belvíz miatt tizennégy településen, huszonegy ingatlanból összesen negyvenkét embert kellett kitelepíteni - írta korábban az MTI. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára január közepén úgy nyilatkozott, mintegy 200 ezer hektár őszi vetés menthetetlen a belvízi helyzet miatt.

Csanyteleki ingovány

A SZEGEDma.hu Csanytelekre látogatott, ahol a legmagasabb készültség van érvényben a belvíz miatt. Kása János, csanyteleki lakos elkeseredetten mesélt portálunknak a víztől átitatott udvaron, kétujjnyi repedéseket mutatva egy melléképület falán. Az ingovánnyá változott talajon állandóan szivattyúzni kell a vizet, a házak fala mindenhol felvizesedett. Kása János elmondta, az ő házánál soha nem állt belvíz, csak mióta a faluból az alsó végekre szivattyúzzák a rengeteg vizet. A helyzet kritikus, a ház körül álló víz, már 30 centiméterrel magasabban áll a küszöbnél. Ha a víz áttör a homokzsákokon, elönti a házát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.