Közélet

Elérte az újabb árhullám a Tisza középső szakaszát

Elérte az újabb árhullám a Tisza középső szakaszát

2011. január 3., hétfő
Elérte az újabb árhullám a Tisza középső szakaszát

Elérte a Tisza középső részét a felső szakaszon kialakult újabb árhullám, a folyó jelenleg Kisköre térségében tetőzik; a vízállás hétfőn Kisköre-alsónál és Szolnoknál is meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt szintet - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.

Lovas Attila

igazgató tájékoztatása szerint a főfolyóval ellentétben a Zagyva-Tarna rendszerében, a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón is folyamatos, lassú apadás figyelhető meg. A Tisza középső szakaszáról parti jeget és 10-20 százalékos jégzajlást jelentettek. A jég a reggeli jelentések szerint 2-8 centiméteres vastagságra hízott. A Zagyván kisebb megszakításokkal áll a jég. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a belvízcsatornákon, a holtágakon és a folyók árterén összefüggő jégtakaró alakult ki, de azokon horgászni, sportolni nem biztonságos. A csatornáknál ugyanis a szivattyúzás, míg a folyóknál a lassú apadás miatt a jég alatt folyamatosan csökken a vízszint, s ez okozza a beszakadás veszélyét. Az igazgatóság 304 kilométernyi folyószakaszon tart fenn harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás, a Tisza jobb partján Doba és Lakitelek, míg bal partján Fegyvernek és Csongrád között. A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között szintén harmadfokú a készültség. A tartós hideg és a jégképződés miatt továbbra is elsőfokú a jeges árvíz elleni készültség a Tisza-tó menti szakaszon. A Közép-Tisza vidékén az elmúlt napok csapadékmentes, hideg időjárásának köszönhetően nem változott a belvízzel elöntött területek nagysága, továbbra is mintegy 525 négyzetkilométert borít belvíz. Továbbra is másodfokú a készültség a cibakházi, a mezőtúri, a ceglédi, a jászberényi, a jászkiséri, a kiskörei, a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszon, míg Karcag és Kisújszállás térségében harmadfokú készültséget tartanak fenn. Az elmúlt 24 órában a fagy miatt a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség csökkent, az 55 berendezés összesen 3,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Több helyen az összefagyott növényzet akadályozza a belvíz elvezetését. A nagy hideg hatására az is többször előfordult, hogy a szivattyútelepeken lefagytak a szállítószalagok, ami nehezíti az üzemeltetést. Az árvíz és a belvíz elleni védekezésben a Közép-Tisza vidékén vasárnap 1086 ember vett részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.