Gazdaság

Csökkent az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Csökkent az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén

2011. január 17., hétfő
Csökkent az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Átmenetileg mintegy 10 négyzetkilométerrel, 863 négyzetkilométerre csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén - mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna, a regionális vízügyi igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-nek.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) éjjel-nappali üzemben működő szivattyútelepein és a 10 helyszínre telepített 21 nagyteljesítményű mobil szivattyún naponta csaknem 5 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. A belvíz gyorsabb levezetése érdekében 23 munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat és vágják a nádat. A védekezésben 231 fő vett részt. Az igazgatóság területén működő vízgazdálkodási társulatok másodfokú készültség mellett védekeznek. Némileg javult a helyzet a belterületeken is, de tizenöt településen még mindig első-, harminckét településen másodfokú helyi vízkár elhárítási készültség van érvényben, öt helyütt – Királyhegyesen Csanádpalotán, Csanyteleken, Csongrádon és Pálmonostorán – pedig a legmagasabb fokozat mellett folyik a védekezés. Komoly gondot okoz azonban, hogy több helyen is rekordmagasságba emelkedett a talajvíz szintje – tudatta a szakember. A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az Atikövizg területén. Csongrád megyében eddig 13 településen 20 lakóingatlan dőlt össze vagy rongálódott meg annyira, hogy emberi tartózkodásra alkalmatlanná vált; az elmúlt huszonnégy órában azonban nem kellett újabb embereket kitelepíteni – közölte

Tátrai János

, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, hozzátéve: összesen 41-en kényszerültek elhagyni otthonukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.