Közélet

Belgrádi lap a brüsszeli magyar szőnyegről

Belgrádi lap a brüsszeli magyar szőnyegről

2011. január 17., hétfő
Belgrádi lap a brüsszeli magyar szőnyegről

Senkit sem sért a brüsszeli magyar szőnyeg címmel közölt cikket hétfői számában a Blic című belgrádi napilap. A legerősebb szerb kormánypárthoz, a Boris Tadic elnök vezette Demokrata Párthoz (DS) közelállónak tartott - irányultságát tekintve a centrumtól inkább balra álló - újság azt írja, botránnyal kezdődött a magyar EU-elnökség az Európai Tanács épületében kiterített, Nagy-Magyarország térképet is ábrázoló "történelmi szőnyeg" miatt.

A szőnyeg "alapjában véve" a magyar történelem és kultúra szimbólumait ábrázolja, királyokat, műtárgyakat, enciklopédia-szócikkeket és térképeket, köztük egyet az 1848-as "népek tavaszáról" - írja fotóval illusztrált cikkében a belgrádi lap. "Ennek a térképnek a kiválasztása azonban - miután azon Szlovákia, továbbá Románia és Szerbia egy része a Habsburg császárság részeként van föltüntetve - a környező országok EP-képviselői értelmezésében egyfajta nosztalgia, amelyben a jelenlegi magyar kormány irredenta vágyaira lehet ráismerni" - fogalmaz a Blic, majd idézi

Ulrike Lunacek

osztrák Zöld párti EP-képviselőt, aki szerint a térkép "

Orbán Viktor

kormányfőnek a trianoni szerződés felülvizsgálatára irányuló szándékát illusztrálja". A lap megszólaltatja

Hajdu Mártont

, a magyar EU-elnökség szóvivőjét, aki elmondja, hogy minden alapot nélkülöznek a Budapestet ért bírálatok; a térkép nem jelent fenyegetést, hiszen 1848 a forradalmak jelképe és nem Nagy-Magyarországé. Téves értelmezés eredménye, hogy az ügy ekkora port vert föl a médiában - mondja a szóvivő. A Blic a szőnyeg körüli vitákkal összefüggésben megemlíti a magyar állampolgársági törvény tavaly elfogadott, a lap szerint "ellentmondásos" módosítását - külön keretes írásban hivatkozik

Robert Fico

szlovák ellenzéki politikusra, volt kormányfőre -, majd ismét idézi a magyar szóvivőt, aki leszögezi, hogy a brüsszeli szőnyeg egy művészi installáció, semmi köze az aktuálpolitikához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.