Gazdaság

Az MNB nem tud a drágulás ellen hatni

Az MNB nem tud a drágulás ellen hatni

2011. január 15., szombat
Az MNB nem tud a drágulás ellen hatni

A magas inflációt elsősorban az üzemanyagok árának emelkedése okozta, és az élelmiszerek drágulása. A maginfláció még mindig alacsony - mondta Suppan Gergely a Világgazdaság Online-nak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem tud hatást gyakorolni ezekre, csak az inflációs várakozásokat csökkentheti - véli az elemző.

Az élelmiszerek árának emelkedését elsősorban a kedvezőtlen időjárás okozta, mely egész Európát érintette, a benzin árának erős felfutása némileg váratlan – magyarázta az elemző. Havi alapon 3,8 százalékkal emelkedett a liszt ára; a burgonya, a zöldség és a gyümölcs 2,8 százalékkal kerül többe, az étolaj pedig 2,1 százalékos dráguláson ment keresztül a KSH adatai alapján. Nagyobb áremelkedés tapasztalható a ruházati cikkek terén, 1 százalékos. Az áremelkedés elsősorban az alacsonyabb jövedelmű rétegeket érintheti kellemetlenül, ugyanis az alapvető fogyasztási cikkek áremelkedését ezen háztartások nem tudják kompenzálni, ugyanis rendelkezésre álló jövedelmük egészét elköltik, s nincs megtakarításuk. Míg magasabb jövedelemsávban kompenzálható a megtakarítási hányad csökkentésével. Az MNB kamatemeléssel az inflációs várakozásokra tud hatást gyakorolni, ezeket fékezhetik

Suppan

szerint. Tekintettel arra, hogy eddig az infláció miatt emelték a kamatot 2010 utolsó két hónapjában 5,25 százalékról – mely történelmi mélypontnak számított Magyarország tekintetében – 5,75 százalékra, most az „zavarná meg a piacokat”, ha nem emelnének – fejtette ki Suppan Gergely. „Ez volt az infláció csúcsa, januárban már csökkeni fog” – mondta a közgazdász. Az üzemanyagok áremelkedésében szerepet játszó jövedéki adóemelés hatása ekkor már kiesik (bázishatás), és az év első hónapjában 4,2-4,3 százalék lehet az infláció Suppan szerint. „Az infláció ereszkedni fog, emiatt további kamatemelés nem indokolt” – magyarázta. Az

Orbán Viktor

által tegnap körvonalazott reformcsomagot kedvezően fogadta a piac az elemző szerint. „Piaci ralit is el tudok képzelni, a forint jelentősen erősödhet, ez tovább javíthat az infláción, és a pénzügyi stabilitáson” – emelte ki Suppan Gergely. Ebben az esetben a jegybank nem emelhet tovább a kamaton, mert nincs indoka rá. (Forrás:

Világgazdaság Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.