Közélet

Akár félmillió alá is csökkenhetett a szlovákiai magyarok lélekszáma

Akár félmillió alá is csökkenhetett a szlovákiai magyarok lélekszáma

2011. január 21., péntek
Akár félmillió alá is csökkenhetett a szlovákiai magyarok lélekszáma

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a májusban esedékes szlovákiai népszámlálás kevesebb magyar nemzetiségű szlovák állampolgárt regisztrál majd, mint tíz évvel ezelőtt. Ami azt jelenti, hogy a legutóbbi népszámláláskor 520 528 magyar lélekszám a félmillió alá csökkenhet – adja hírül a kitekinto.hu-ra hivatkozva az erdely.ma hírportál.

A szakértői becslések szerint akár 60 ezerrel csökkenhetett a szlovákiai magyarok lélekszáma. Ami azt jelenti, hogy a legutóbbi népszámláláskor 520 528 magyar lélekszám a félmillió alá csökkenhet. A szlovákiai magyarok lélekszáma a 2001-es népszámlálás után is csökkent, konkrétan 46 768-cal voltak kevesebben, mint 1991-ben.

Gyurgyík László

szociológus az évente csökkenő népszaporulatban látja a csökkenés okát. „A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 1000 magyar nemzetiségű állampolgárral több halálozik el, mint amennyi születik“ – közölte a SITA hírügynökséggel Gyurgyík. Ez a negatív adat azonban lehet magasabb is, mert szerinte az emberek bizonyos helyzetekben pontatlanul regisztrálnak. „A természetes fogyás még legalább ezerrel több, ami azt jelenti, hogy a gyenge népszaporulat következményeként a magyarok lélekszáma akár 22-23 ezerrel is csökkenhetett az elmúlt tíz év során“ – így a szociológus. A szlovák kormányhivatal az asszimiláció féken tartására törekszik.“ Az asszimiláció valós jelenség, ezért olyan politikai légkört kell kialakítanunk, amelyben a szlovákiai kisebbségek otthon érzik magukat“ – jelentette ki

Juhász László

, a kormányhivatal Nemzeti Kisebbségi Szekciójának vezérigazgatója. Aláhúzta, a kormányhivatal az általa előterjesztett törvények filozófiáját is ennek tudatában igyekszik alakítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.