Közélet

A polgármester és a rektor az ELI-ről és a fejlesztésekről

A polgármester és a rektor az ELI-ről és a fejlesztésekről

2011. január 25., kedd
A polgármester és a rektor az ELI-ről és a fejlesztésekről

A Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) és az önkormányzatot egyaránt érintő pályázatokról és fejlesztési tervekről egyeztettek a felek kedden délután a városházán. A központi téma természetesen az ELI volt, melynek támogatását a kormány az Új Széchenyi Terv kiemelt gazdasági programjaként mutatta be. Szabó Gábor rektor és Botka László polgármester egyetértett abban, hogy a lézerközponttal kapcsolatos késés behozható. „Nemcsak arról van szó, hogy továbbmehet az ELI, hanem kiemelt nemzeti program lett, s így méltó helyére kerül a beruházás” – hangsúlyozta az egyetem rektora.

A 2011-es esztendőt a nagy építkezések évének nevezte

Botka László

polgármester keddi sajtótájékoztatóján, melyen beszámoltak a várost és az egyetemet egyaránt érintő projektekről. Mint ismeretes, több fejlesztésre közösen pályázott az önkormányzat és az SZTE, illetve van, amelyben konzorciumi partnerek. Az ELI-vel kapcsolatban az önkormányzat vállalása az volt, hogy saját költségéből elkészíti az egész öthalmi terület szabályozási tervét. Szükség lesz továbbá a laktanya környékének teljes átépítésére is, melyben szintén partner a város. Botka László az egyetem épületeinek környékét érintő aktuális beruházásokról is szólt. A város tavaly 750 millió forintból kiépítette a tervezett új klinikai épülethez a szükséges infrastruktúrát, melyhez a közlekedés fejlesztése és utcabővítés is tartozott. Idén a második ütemmel folytatódik a városrehabilitációs program, melynek részeként a megszépült rektori épület környéke újul meg idén nyártól. A projekt elemeként említette a Tudássétány különleges díszkivilágítását is, mely méltó lesz a megújult egyetemi épületekhez. „Azt vállaljuk, hogy amelyik épületét megújítja az egyetem a belvárosban, mi annak a környezetét rendezzük” – tette hozzá Botka. Szintén az egyetemmel közös programként kezdődik meg ebben az évben a szegedi csodák palotájának, az Agórának az építése is. A négyezer négyzetméteres intézmény elsődleges célja az lesz, hogy a szegedi tudomány eredményeit mutassa be. A Kálvária sugárúti létesítménybe költözik majd a Százszorszép Gyermekház, az egyetem informatóriumot épít, odaköltözteti informatikai múzeumát, míg az SZBK látványlaborokat alakít ki. Az egyetem tervei szerint az év közepén a klinikai központ építése is elkezdődik. Így egy olyan létesítmény jön létre, amely egy közel 700 ágyas magkórházból és egy sürgősségi betegellátó részlegből áll. „A sürgősségi nem csak épület, hanem egy másik orvos-szakmai koncepciót jelent” – utalt

Szabó Gábor

rektor az amerikai filmekben látható sürgősségi osztályokra. Ezzel a fejlesztéssel az egész régió betegellátása lényegesen javul.

Szabó Gábor: „kormányprioritás lett az ELI”

Az önkormányzatot és az egyetemet egyaránt érintő projektek közül a lézerközpont a legjelentősebb. Szabó Gábor rektor szerint az ELI kapcsán komoly áttörésről beszélhetünk, a kormány ugyanis nemcsak továbbengedte a programot, hanem kiemeltként támogatja. „Az, hogy az ELI kormányprioritássá vált, egy komoly biztosíték arra, hogy a késlekedést ledolgozzák a felek. Olyan helyre került végre a program, amelyre méltó” – fogalmazott.

Lippényi Tivadar

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszámolt be, hogy az elmúlt hónapokban elkészültek a látványtervek és a lézerközpont úgynevezett „fehér könyve”, mely tartalmazza többek között a kutatási koncepciót és a központ stratégiáját is. A rektor leszögezte, hogy az összesen 65 milliárd forintból megvalósuló ELI elsősorban a magyar kormány beruházása. „Arról van szó, hogy a magyar kormány által támogatva Szeged határában megépül valami, egy igen nagy értékű beruházás, melynek előnyeiből természetesen Szeged város is fog részesülni. Az egyetemtől és a várostól annyit vár el ez a beruházás, hogy az építés során mindenütt biztosítsák a megfelelő technikai hátteret” – hangsúlyozta a rektor. Ehhez tartozik például a rendezési terv és az infrastruktúra kiépítése vagy például később a tömegközlekedés biztosítása. „Az ELI az egyetem ingatlanján épül, vagyis mindenki letette az asztalra azt, amit tudott.” A rektor szerint az a legfontosabb, hogy a lézerközpont nem egy teher, hanem ajándék a város és a régió számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.