Közélet

60 százalékot vitt a Lungo Drom a kisebbségi választáson

60 százalékot vitt a Lungo Drom a kisebbségi választáson

2011. január 11., kedd
60 százalékot vitt a Lungo Drom a kisebbségi választáson

A húsz területi cigány kisebbségi önkormányzatban összesen elnyerhető 140 mandátumból 84-et (60 százalék) kapott meg a Lungo Drom, amely hat megye - köztük Csongrád - kivételével minden területi cigány kisebbségi önkormányzatban többséget szerzett - derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) adataiból.

A területi kisebbségi önkormányzatok választását vasárnap tartották, de a szavazatokat tartalmazó borítékokat csak hétfőn bontották fel a területi választási bizottságok; ezt követően összeszámolták a szavazatokat és ezek arányában kiosztották a héttagú területi szintű önkormányzatokra vonatkozó mandátumokat. Az OVI adataiból kitűnik: hat megyei cigány kisebbségi önkormányzat kivételével mindenhol a Lungo Drom szerzett többséget; a szervezet az országos cigány kisebbségi önkormányzatban az 53 mandátumból 37-et nyert el. Csak a

Farkas Flórián

fideszes országgyűlési képviselő, kormánybiztos által vezetett Lungo Drom jelöltjeiből áll a Jász-Nagykun-Szolnok, a Somogy és a Vas megyei cigány kisebbségi önkormányzat. Többségben vannak a szervezet képviselői Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megye cigány kisebbségi önkormányzatában. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat mandátumot szerzett a Lungo Drom, a fennmaradó egyet pedig a Roma Polgári Tömörülés, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete és a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (RPT-RPM-CSZOSZ) RomaÚjszövetség néven nyilvántartásba vett szervezet közös listája kapta. Baranyában, Pest megyében és Tolnában a kisebbségi önkormányzatban öt-öt mandátumot szerzett a Lungo Drom, két-két mandátum pedig a Magyarországi Cigányok Fórumának (MCF) jutott. Zalában is öt mandátumot nyert el a Lungo Drom, kettőt pedig A Vidéki Cigányokért Egyesület nevű jelölőszervezet.

Bács-Kiskun megyében öt mandátum a Lungo Dromé, és egy-egy mandátumot szerzett a Bács-Kiskun megyei Roma Ifjúsági Egyesület és az Esély Cigány Módszertani Központ. A borsodi és a Heves megyei cigány kisebbségi önkormányzatban öt-öt mandátumot kapott a Lungo Drom, kettőt-kettőt pedig az RPT-RPM-CSZOSZ közös listája. Győr-Moson-Sopron megyében négy mandátumot szerzett a Lungo Drom, hármat pedig a Rom Po Drom (Cigány az úton) Egyesület. Nógrádban a Lungo Drom négy, az RPT-RPM-CSZOSZ RomaÚjszövetség két képviselője jutott mandátumhoz, továbbá a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület és az MCF közös listájának egy képviselője. Veszprémben a Lungo Drom négy, a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) három mandátumot szerzett. Nem sikerült többséget szereznie a Lungo Dromnak Budapesten, valamint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megyében. A fővárosban a legtöbb mandátumot (négyet) a Roma Polgári Tömörülés szerezte meg, a Lungo Drom két, a Felzárkózás a III. Évezredbe Közhasznú Egyesület egy mandátumhoz jutott. Békés megyében az RPT-RPM-CSZOSZ RomaÚjszövetség négy, a Lungo Drom két, az MCF egy mandátumot szerzett a kisebbségi önkormányzatban. Csongrádban az MCF, Hajdú-Biharban az RPT-RPM-CSZOSZ RomaÚjszövetség, Komárom-Esztergom megyében pedig a Komárom-Esztergom Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége szerezte meg a mandátumok többségét, ötöt-ötöt, míg a Lungo Drom mindhárom megyében két-két képviselőt küldhet a kisebbségi önkormányzatba. Egyáltalán nincs képviselője a Lungo Dromnak a Fejér megyei cigány kisebbségi önkormányzatban, itt minden mandátumot az egyedüliként induló Roma Diplomások Országos Szervezete szerzett meg. A Lungo Drom tehát a húsz területi cigány kisebbségi önkormányzatban összesen megszerezhető 140 mandátumból 84-et (60 százalék) nyert el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.