Gazdaság

2050-re Kína lesz a legnagyobb gazdaság a világon

2050-re Kína lesz a legnagyobb gazdaság a világon

2011. január 16., vasárnap
2050-re Kína lesz a legnagyobb gazdaság a világon

Alapvető változás megy végbe az évszázad közepére a világgazdasági erőviszonyokban, 2050-ben már Kína lesz a legnagyobb gazdaság, India pedig a harmadik, a feltörekvő országok erősödése viszont nagyobb jólétet eredményez a fejlett ipari államokban a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanulmánya szerint.

A nemzetközi gazdasági tanácsadó cég előrejelzése szerint az évszázad közepén a hazai összterméket (GDP) tekintve Kína messze megelőzi majd a mostani világelső Egyesült Államokat, amely a második helyre szorul. A jelenlegi harmadik Japán az ötödik helyre csúszik vissza, helyét India veszi át. A negyedik Brazília lesz, amely a nyolcadik helyről tör előre. Az ötödik helyen Oroszország áll majd A világ 2050-ben (The World in 2050) című tanulmány szerint. Nyugat-Európa lemaradását jelzi, hogy a 21. század közepén a térségből csupán két ország fér majd fel a legnagyobbak tízes listájára, annak is csak a végére; Németország a nyolcadik, Nagy-Britannia a kilencedik helyen áll majd 2050-ben, holott a legutóbbi, 2009-es adatok alapján összeállított listán a tízből még 5 ország nyugat-európai. A legnagyobb feltörekvő országok hetes csoportja, az E7 (Brazília, India, Indonézia, Kína, Mexikó, Oroszország és Törökország) 2050-re lekörözi a hét legfejlettebb ipari ország alkotta G7-csoportot (Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország). Az E7-csoport összesített GDP-je több mint 60 százalékkal nagyobb lesz 2050-ben, mint a G7-csoporté, ami gyökeres átalakulást jelent ahhoz képest, hogy jelenleg az E7 teljesítménye csupán a 36 százalékát éri el a G7 teljesítményének. A változás komoly kihívás a G7-csoport kormányainak. Kezelni kell majd a versenyképtelenné váló ágazatok összeomlásából fakadó munkanélküliséget, és ösztönözni kell a gazdasági szerkezet átalakítását, miközben szűkítik a mozgásteret az államháztartás feszültségei. A nyugati konszernek közben egyre élesebb versenyre kényszerülnek a feltörekvő országokban kialakuló új óriásvállalatokkal a piacokért és a nyersanyagforrásokért. "A világgazdasági növekedés motorja Ázsia és Latin-Amerika lesz, a feltörekvő országok erősödése azonban növekvő jólétet eredményez a fejlett ipari államokban" - mondta a héten bemutatott tanulmányt ismertetve

Alfred Höhn

, a PwC partnere, aki szerint az E7-csoport felemelkedése hatalmas piacot teremt a nyugati gazdaságban megtermelt javak és szolgáltatások számára. A gyors felemelkedés ráadásul a népesség hasonlóan sebes növekedésével jár együtt az E7-csoport világában, az egy főre jutó GDP ezért sokkal lassabban növekszik majd - mondta a szakértő. A PwC tanulmánya szerint az egy főre jutó GDP, vásárlóerő-alapon összehasonlítva, a kínai gazdaságban jelenleg az Egyesült Államok GDP-jének a 14 százaléka. 2050-re Kína eléri a 45 százalékot, India pedig a 28 százalékot, miközben például Németországban ugyanez az arány a jelenlegi 79 százalékról 82 százalékra nő. "2050-ben tehát az átlagot tekintve egy amerikai még mindig kétszer akkora jövedelemmel rendelkezik majd, mint egy kínai" - mutatott rá Alfred Höhn.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.