„Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Magyarországon az emberek nagy része nem tudja, hogyan kezdjen hozzá egy újraélesztéshez, holott néhány egyszerű mozdulat elsajátításával jelentős esélyt adhatunk egy szívmegállást elszenvedő betegnek a túlélésre – mondta el lapunknak Ivánkovits László mentőtiszt, a megye nyolc mentőállomásán szervezett ingyenes lakossági újraélesztési képzés szervezője.

– Miért tartotta fontosnak a lakossági újraélesztő kurzus megszervezését?

– Munkánk során számtalan alkalommal találkozunk hirtelen szívmegállással, ahol újraélesztésre kerül sor. Tapasztalataink szerint az emberek nincsenek tudatában annak, hogy mennyire fontos befolyásoló tényező ebben az esetben az időfaktor. Sajnos, Magyarországon leginkább az ismeretek hiánya miatt nem találkozunk lakosság által megkezdett újraélesztéssel. Pedig a figyelmeztető jelek felismerése és az alapszintű újraélesztés elsajátítása nem igényel sok időt és energiát senki részéről, viszont életet menthetünk vele. Ráadásul ennek a most bemutatott mellkaskompressziót és befúvást váltó módszernek a kivitelezéséhez egyetlen elsősegélynyújtó személy is elegendő.

– Milyen keretek között szervezték meg ezt a képzést?

– Néhány cég teljesen karitatív indíttatásból összefogott, hogy támogasson egy olyan kurzust, ahol minél több embert megtaníthatunk az újraélesztésre. Így az Oxyvital Kft., a Kisteleki és Mórahalmi Járóbeteg Szakrendelő és a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság közös szervezésében sikerült megszerveznünk ezt az alkalmat. Hálás vagyok a mentőállomásvezető kollégáimnak, akik azonnal az ügy mellé álltak, és így megvalósulhatott, hogy Csongrád megye mind a nyolc mentőállomásán egy időben tudtuk megtartani a tanfolyamot. Amennyiben lesz rá érdeklődés, úgy tervezünk további hasonló oktatásokat is a jövőben.

no images were found

– A statisztikák szerint a hirtelen szívmegállások nagy része az elsősegélynyújtó helyektől távol – lakásokban, külterületeken, tanyákon – történik.

– Éppen ezekben az esetekben van különösen nagy jelentőse az alapszintű újraélesztés alkalmazásának, hiszen a keringésmegállást követő néhány percen belül megkezdett újraélesztés akár 60 százalékkal is megnövelheti a beteg túlélési esélyeit, míg a szaksegítség a helyszínre érkezik. Európai kimutatások szerint évente mintegy 700 ezer keringésmegállást észlelnek, ebből a kórházat elhagyó túlélők aránya mindössze 5-10 százalék között van.

– Mik a legfontosabb teendők, ha egy hirtelen szívmegállással találkozunk?

– Elsőként meg kell néznünk, hogy a beteg reagál-e a szólításra, óvatos rázásra – tehát eszméleténél van-e. Ezután légzést és keringést kell vizsgálni rajta, és ha nem tapasztalunk életjeleket, azonnal meg kell kezdeni a 30 mellkaskompresszió és a 2 befúvás alkalmazását. Lényeges az is, hogy rögtön mentőt hívjunk vagy hívassunk valakivel, de az újraélesztést haladéktalanul el kell kezdeni! A mellkaskompressziónál összekulcsolt kezeinkkel határozott és egyenletes nyomást kell alkalmazni a beteg mellkasának közepén, a szájon vagy orron át történő befúvásnál pedig figyelni kell, hogy a levegőt sikerült-e eljuttatnunk a tüdőbe. Fontos, hogy az újraélesztést nem szabad abbahagyni addig, amíg a mentő szakszemélyzete át nem veszi tőlünk azt!

– Sikeres újraélesztést követően milyen teendői vannak az elsősegélynyújtónak?

– Ha életjeleket tapasztalunk – például a beteg elkezd köhögni, megmozdul stb. –, de még eszméletlen marad, akkor a szabad, átjárható légút biztosítása a legfontosabb, amit a stabil oldalfekvő helyzettel tudunk kivitelezni.

no images were found

Előző sztori

Nógrádi Tibor lett az MLSZ területi igazgatója

Következő sztori

Gázvezetéket vágott át egy munkagép Kisteleken