Írjon nekünk

Közélet

„Tisztán baloldali” párttá alakítaná az MSZP-t az AlterGlob

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az MSZP-t „tisztán baloldali” párttá kell alakítani, amelyhez a liberális szárny kilépésére is szükség lenne – jelentette ki megkeresésünkre az – MSZP-s országos tagozati minősítést kérvényező – AlterGlob egyik főszervezője. Alföldi Andrea hozzátette: a Gyurcsány-, Schöder-, Blair-féle harmadik út történelmi zsákutca a modern szociáldemokrácia történetében.

Mint korábban közzétettük, forradalmi marxista tagozat alakulna az MSZP-ben. Az egyik főszervező, Alföldi Andrea megkeresésünkre nem cáfolta a korábbi értesülésünket, azt viszont hangsúlyozta: nem forradalmi marxista, hanem AlterGlob néven alakítanák meg a rendszerkritikus baloldali, kommunista eszméket hirdető, illetve szocialista, radikális szociáldemokrata nézeteket valló tagozatot. A baloldali civil aktivista Alföldi hozzátette: a már több mint háromszáz fős – főként fiatalokból álló – tagsággal rendelkező AlterGlob a január 25-i határidőig benyújtja a tagozattá nyilvánításról szóló kérelmét az MSZP országos választmányához.

Az MSZP radikális átalakítását szorgalmazza az AlterGlob

Alföldi Andrea kijelentette: az MSZP-ben „léket kapott” a baloldaliság, így szükségesnek tartja a szocialista párt átalakítását. Az AlterGlob szervezője a lassú megújulási folyamattal szemben inkább a forradalmi változtatásoknak látná értelmét, amely során egy gyors és radikális átalakulás menne végbe a legutóbbi választásokon súlyos vereségeket szenvedő pártban. Alföldi szerint az MSZP-nek a liberálisokat és konzervatívokat is befogadó gyűjtőpárt helyett egy tisztán baloldali pártként kellene működnie a jövőben, s ennek érdekében a liberális nézetek felé orientáló köröknek ki kellene lépniük a pártból. Velük egy jól kiépített szövetségi politika útján, ügyek mentén lehetne együttműködni – fejtette ki az AlterGlob szervezője, aki hangsúlyozta: a liberális elemeket tartalmazó Gyurcsány-, Schöder- és Blair-féle harmadik út történelmi zsákutca a modern szociáldemokrácia történetében, és ezt a decemberi, varsói kongresszusokon az európai szocialisták is kimondták. A politikus hozzátette: csak olyan személyek képesek hitelesen átalakítani a szocialista pártot, akik korábban nem töltöttek be magas tisztségeket az MSZMP-ben, illetve MSZP-ben. Az AlterGlob tagjai pedig ebbe a körbe tartoznak.

Pénz, pénz, pénz…

Az elmúlt 20 évben antikommunista hisztériakeltés folyt, és ezzel együtt démonizálták a kommunista eszméket – válaszolta Cseh Miklós arra a kérdésünkre, hogy vajon az elmúlt húsz évben a szélsőbaloldali pártok miért nem tudtak sikeresen szerepelni a választásokon. A Munkáspárt ifjúsági szervezetének elnöke hozzátette: sajnos a választásokon nem a program, hanem a kampány hatékonysága dönt. Ez utóbbi pedig sokba kerül, így csak a pénzügyi szempontból tehetős pártok tudnak érvényesülni, amelyekkel a Munkáspárt és a Baloldali Front nem tudja felvenni a versenyt.

Alföldi Andrea szerint a tagozattá nyilvánítás iránti kérelmük esetleges elutasítása esetén az AlterGlob civil szervezetként működik majd tovább. Nem kívánunk pártot létrehozni, már csak azért sem mert a pártalapítás komoly költségekkel jár, és erre nincs keretünk – tette hozzá.
Az MSZP tagozatokért felelős bizottsági elnöke még csak a sajtóból értesült az AlterGlob alakulásáról
„Sokat még nem tudok mondani, mivel a pályázatok benyújtási határideje január 25-e… és az AlterGlob kérelme még nem futott be hozzánk” – írta érdeklődésünkre az MSZP Tagozatokat és Platformokat Minősítő Bizottságának (TPMB) elnöke, akivel e-mailen keresztül vettük fel a kapcsolatot. Haris Éva két problémára azonban már a kérelem beérkezése előtt felhívta a figyelmet: először is a tagozatok csak szakpolitikai, vagy rétegpolitikai minősítést kaphatnak, míg az AlterGlob ezzel szemben ideológiai alapon szerveződő formációnak tűnik. „Ideológiai tagozat az nem létező fogalom, ez a platformok területe” – hangsúlyozta a tagozatokért is felelős bizottság elnöke. Platformokat pedig csak pártagok hozhatnak létre, ilyen például a Baloldali Tömörülés, valamint a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért. Az AlterGlob viszont – a hírek szerint – főként pártonkívüliekből áll. Haris Éva a másik gondot a radikális baloldali nézeteket hirdető szervezet MSZP-t érintő reformtörekvéseiben látja: „a tagozatokban pártonkívüliek is lehetnek (kivéve a vezetés) és ebből a szempontból is érdekes, hogy miként képzelik a párton kívüliek a párt reformját.” A szocialista politikus hangsúlyozta: véleményét kizárólag a sajtóhírek alapján fogalmazta meg, biztosat csak az AlterGlob kérelmének benyújtása után tud mondani.

A Baloldali Front elítéli az MSZP-n belül szerveződő „szélsőbaloldali” csoportot

A Munkáspárt ifjúsági szervezete, a Baloldali Front felháborodással értesült az MSZP tagozat megalakulásáról. „Az MSZP „Forradalmi marxista tagozatának” ötlete egy ócska trükk, amelynek az a célja, hogy az MSZP-ről próbálják elhitetni baloldali jellegét. Különösen vérlázító e tagozat gondolata annak tudatában, hogy egy vadkapitalista párt akár több száz, az új szocialista alternatívát támogató, baloldali értékrendet valló fiatalt akar megtéveszteni, hamis marxista képet elfogadtatni. Mi, a Baloldali Front-Kommunista Ifjúsági Szövetség fiataljai nem hagyjuk, hogy egy hiteltelen párt egy újabb aljas húzással tovább hiteltelenítse a baloldali értékrendet, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az MSZP ne csaphassa be immáron sokadszorra a radikális baloldali fiatalokat. Ennek érdekében a közeljövőben internetes aláírásgyűjtést indítunk, és felhívással fordulunk a szocializmus eszméjét magukénak valló ifjúsághoz!” – olvasható a Kommunista.NET-en megjelent sajtóközleményükben. A Baloldali Front elnöke megkeresésünkre hozzátette: a leendő marxista tagozat tagjai meg vannak tévesztve, hiszen vagy nem tudják, hogy mit jelent a marxizmus, vagy pedig nincsenek tisztában az MSZP elmúlt nyolc éves politikai tevékenységével.

Cseh Miklós arra a kérdésünkre válaszolva, hogy véleménye szerint lesznek-e olyan Baloldali Fronthoz tartozó fiatalok, akik majd csatlakoznak az új MSZP tagozathoz kijelentette: kizárnak tartja, hogy a Munkáspárt ifjúsági szervezetéből átlépjenek a „marxista” tagozatba. A tagság tudja, hogy az MSZP „mi fán terem”: elárulták a régi rendszert, részt vettek a rendszerváltásban, valamint a baloldali gondolkodással ellentétes politikát folytatnak.

Gömbicz Nándor

Hírzóna

Tűzoltókat keresnek a szegedi és csongrádi laktanyákba

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Várják az elhivatott jelentkezőket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Körforgalom és parkoló épül Szentesen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A beruházások befejezési időpontja egyelőre bizonytalan.

Tovább olvasom

Közlekedés

Táblákkal küzd az illegális szemetelők ellen a maroslelei önkormányzat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Magyar, angol, német és román nyelvű feliratok figyelmeztetik a települést Makóval összekötő út mentén közlekedőket.

Tovább olvasom

Aktuál