Közélet

Tovább nőtt az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Tovább nőtt az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

2010. december 28., kedd
Tovább nőtt az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Tovább nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, a becslések szerint 830 négyzetkilométert borít belvíz - közölte Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna, a regionális vízügyi igazgatóság sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén mind az öt belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség mellett napi 24 órás szolgálatban folyik a védekezés - mondta. Harminc szivattyútelepen és a több helyre telepített mobil berendezéseken naponta 5,3 millió köbméter vizet emelnek át, ez megközelíti a Maros vízhozamát. A belvíz gyorsabb levezetése érdekében tizenhat munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat. A védekezésben 227-en vesznek részt. A beköszöntő zord időjárás átmeneti javulást hoz a belvíz elleni védekezésben, mert így a csatornákból - amíg nem fagynak be - ki lehet szivattyúzni a vizet - közölte a sajtóreferens. Az igazgatóság területén több mint három tucat településen van érvényben helyi vízkár-elhárítási készültség, a legrosszabb a helyzet Csanyteleken, Kunszentmártonon, Csongrádon és Pálmonostorán, ahol harmadfokú készültség mellett folyik a védekezés. Csanyteleken faluszerte belvíz borította területeket látni, a jeges víz több helyen is az épületek követlen közelébe ért, s több ház fala is megrepedt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A falu egész területén 30 km/órás sebességkorlátozást vezettek be, így akarják csökkenteni az átmenő forgalom okozta rezgést, hogy legalább ez ne rongálja tovább az épületeket. A közelmúltat tekintve 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az igazgatóság területén.

Tátrai János

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a megyében hat településről 13 embert kellett kitelepíteni, mert a belvíz miatt nyolc ingatlan vált lakhatatlanná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.