Közélet

Tisza középső szakaszán még mindig árad a jeges folyó

Tisza középső szakaszán még mindig árad a jeges folyó

2010. december 21., kedd
Tisza középső szakaszán még mindig árad a jeges folyó

A Tiszán levonuló árhullám Tiszaderzs és Kisköre között tetőzik, Tiszarofftól lefelé árad, Szolnoknál 835 centimétert mutatott kedden reggel a vízmérce, az ottani tetőzés december 24-én várható 845-875 centiméter közötti értéken - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.

Lovas Attila

vízügyi igazgató elmondta: a mostani szolnoki tetőzés közel két méterrel elmarad a 2000 áprilisában mért 1041 centiméteres csúcstól. Az elmúlt napok hideg időjárásának következtében megjelent a jég a Tiszán és a mellékfolyókon. A Közép-Tiszán a hullámtéren egybefüggő jégtakaró alakult ki, a főmederben pedig 10-20 százalékos jégzajlás indult el. A Hármas-Körösre és a Hortobágy-Berettyóra végig az apadás jellemző. Az elmúlt nap folyamán a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén jelentős változás nem történt az árvízvédelmi készültségi fokozatokban. Harmadfokú készültség van 465 kilométer hosszon a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között, a Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között, a Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között, valamint a bal partján Pusztataskony és Csongrád között valamint a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között. Emiatt az érintett szakaszokon korlátozott a gáton történő közlekedés, illetve az érintett vízterületeken - a Tisza teljes középső szakszán - tilos a hajózás. A Heves Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal december 20-tól általános horgászati és halászati tilalmat rendelt el a Tisza-tó és Laskó-patak vízterületére. Az elmúlt 24 órában az igazgatóság működési területén az árvízi jelenségek közül fakadóvizet közel 8 kilométeren regisztráltak. A tiszaburai református templom védelme érdekében tovább folytatják a fakadóvizek átszivattyúzását a Tiszába. A Közép-Tisza vidékén kereken 450 négyzetkilométer áll belvíz alatt, valamennyi védelmi szakaszán védekeznek további terjedése ellen. Az elmúlt 24 órában 35 stabil és 9 mobil szivattyúval összesen mintegy 2 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Az ár- és belvíz elleni védekezésben közel ezer ember vett részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.